5 neverovatnih načina kako dronovi mogu da spasu živote

30/01/2018 09:57

5 neverovatnih načina kako dronovi mogu da spasu živote

Dronovi zaista imaju široku primenu, od snimanja prirode sa velikih visina, venčanja, preko špijuniranja, a mogu biti i upotrebljeni kao ratno oružje. Uz to, inženjeri otkrivaju i najvažnije primene- spašavanje života.

Dostavljanje lekova

Pre dve godine, u jednoj studiji je pokazano da bi ovi letovi mogli biti i efikasni i sigurni po same medikamente, a koristili bi se za dostavljanje lekova u ruralne predele, naročito tokom nekih katastrofa, kao što su veliki snežni nameti, kada je nemoguće doći do bolesnika.

Transport krvnih jedinica

Još pre dve godine, jedna kalifornijska firma je započela letove komerijalnim dronovima kako bi distribuirala krv u bolnice. Ovo bi u budućnosti bio odličan način za dostavljanje krvi u nepristupačne delove, prilikom nesreća i potreba za hitnim intervencijama.

Dostava defibliratora

U nedavnom istraživanju, simulirana je hitna situacija požara u ruralnim delovima Švedske, koja je zahtevala lečenje osobe koja je imala srčani udar. Dron sa defibrilatorom (uređajem koji normalizuje rad srca) je stigao za 16 minuta brže od kola hitne pomoći. U ovakvim situacijama svaki minut može biti presudan.

Dostava seta prve pomoći

Univerzitet Vilijam Karej iz Misisipija razvija poseban dron koji će da dostavlja medicinsku prvu pomoć doktorima u slučaju prirodnih katastrofa ili terorističkih napada. Uz ovaj set za prvu pomoć ići će i “Google Glass”, naočare kojima se skenira povređeni, te se fotografije šalju doktorima na drugoj lokaciji.

Spašavanje davljenika

Dron je već jednom spasio dva momka u Australiji, kada su se davili. Dron je stigao do njih i ispustio im prsluke za spašavanje, a te dva minuta nakon toga, stigle su i spasilačke ekipe.

30/01/2018 09:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments