Naučnici na korak da otkriju zašto se zapravo zaljubljujemo

23/11/2017 14:34

Naučnici na korak da otkriju zašto se zapravo zaljubljujemo

Zaljubljivanje je jedno od najvećih misterija, a naučnici veruju da je čovek počeo da razvija ova osećanja, kako bi opstao.

Prvi put, naučnici su našli dokaz da se ljubav razvila u procesu evolucijske selekcije kako bi se povećala šansa da tadašnji ljudi osnuju porodice.

Istražujući pleme iz Tanzanije, koje ne koristi modernu kontracepciju, otkriveno je da pojedinci stupaju u stravstvene veze kako bi imali više dece. Prethodna istraživanja, tvrdila su da je zaljubljivanje usledelo evolucijski, kako bi sprečilo muške pripadnike zajednice da ubiju svoje potomke.

Zašto je nastala ljubav?

Vodeći se time da je kod većine primata prisutna monogamija, istraživači sa Univerziteta London, došlii su do zaključka da se ljubav javlja kao instinkt koji sprečava ubijanje mladunaca. Takođe, kod vrsta gde ženke i mužjaci imaju snažu vezu, šanse za preživljavanje su mnogo veće, jer mužjaci pomažu i u odgajanju mladunaca.

Prema istraživačima, ovo je, evolucijski dovelo do novih veza u mozgu, a rezultat je rast ljudske zajednice i jači i bolji razvoj odnosa u samoj zajednici.

“Studija daje novi uvid u evolucijsku prošlost čoveka, naročito u društvima lovaca i sakupljača, gde su pojedinci bili odgovorni za izbor partnera”, navedeno je u studiji.

23/11/2017 14:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments