Otkriven novi trag koji ukazuje kako su piramide izgrađene?

06/11/2018 14:42

Otkriven novi trag koji ukazuje kako su piramide izgrađene?

Istraživači su u Egiptu otkrili drevni sistem platformi, koji predstavlja novi trag u otkrivanju kako su Egipćani gradili piramide.

Sistem platformi star je oko 4.500 godina.

Drevne platforme

Naime, sistem platformi star 4.500 godine koristio se za vađenje alabastera iz kamenoloma. Prema mišljenju arheologa sa francuskog Instituta za orijentalnu arheologiju u Kairu i sa Univerziteta u Liverpulu, reč je o sistemu koji je sastavaljen od dve centralne rampe, koje sadrže dva stepeništa sa brojnim postoljima.

Ostaci platforme su otkriveni u kamenolomu alabastera u Hatnubu u Istočnoj pustinji. Smatra se da platforma datira iz perioda vladavine faraona Keopsa.

Upravnik zajedničkog istraživanja Ianis Gourdon navodi da su Drevni Egipćani uspeli da dovuku velike blokove alabastera iz kamenoloma uz pomoć sanki za blokove, koje su bile pričvršćene za otkrivena postolja.

U pitanju je veliko otkriće, jer je način na koji su Egipćani sekli i pomerali ogromne stene još uvek obavijen velom misterije.

I dalje je velika nepoznata, tehnika koju su koristili za sečenje tvrdog kamenja poput crvenog granita, ali i način podizanja blokova, koji su težili stotinu tona, na strane piramida.

Većina egiptologa smatra da su stari Egipćani koristili sisteme rampi za izgradnju piramida, međutim javljaju se različite teorije o vrsti rampe.

Naime, pojedini stručnjaci pretpostavljaju da su korišćene ravne rampe koje su bile povezane sa spoljnim zidovima piramida, dok drugi smatraju da je reč o rampama koje su kružile oko zidova piramide.

Otkriće sistema platforme u kamenolomu alabastera govori o tehnološkom znanju drevnih Egipćana, ali ne pruža odgovor na pitanje kako su izgrađene piramide.

Izvor: nationalgeographic.rs

06/11/2018 14:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments