Istraživanje: kada slušaju AC/DC tokom operacije hirurzi rade brže i preciznije

13/04/2022 12:08

Istraživanje: kada slušaju AC/DC tokom operacije hirurzi rade brže i preciznije

Nova studija je otkrila da su hirurzi koji slušaju muziku benda AC/DC u operacionoj sali, brži u svom poslu, ali i precizniji.

Tim istraživača sa Univerziteta Hajdelberg u Nemačkoj objavio je novu studiju pod nazivom „Efekat žanra i amplitude muzike tokom laparoskopske hirurgije“. Laparoskopija je operacija koja se izvodi u abdomenu ili karlici tako što se rade mali rezovi uz asistenciju kamere.

Detaljno o ​​svrsi svog proučavanja, napisali su: „Muzika se često pušta u operacionim salama. U literaturi, efekti muzike na hirurge su kontroverzni.

„Imali smo za cilj da istražimo uticaj različitih muzičkih žanrova i amplituda na laparoskopski učinak.

Hirurzi početnici su tada imali zadatak da izvode iste operacije dok su slušali soft rok (The Beatles) i hard rok (AC/DC) na različitim jačinama, kao i uz potpuno odsustvo muzike.

Ispitivanja su pokazala da kada su hirurzi slušali AC/DC himne poput „Whole Lotta Rosie“ i „Back in Black“, gotovo su udvostručili svoju brzinu pri određenim zadacima.

Vreme potrebno za precizan rez je palo sa 236 sekundi na 139 sekundi, dok su hirurzi bili 5% precizniji.

Muzika Bitlsa je takođe imala pozitivne efekte, ali je to neutralisano kada bi se puštala glasnije.

Pišući u časopisu Langenbeck’s Archives of Surgery, vodeći istraživač Kui Jang je rekao: „Naši rezultati pokazuju da i meka i teža rok muzika može poboljšati hirurške performanse.

„Kod hard rok muzike, pozitivan efekat je bio posebno primetan kada se muzika puštala glasno.

„Moguće je da muzika s visokom ritmikom može da obezbedi viši tempo u smislu održavanja brzine izvođenja i na taj način poboljša performanse zadatka.“

Zaključak studije glasi: „Uopšteno dobro prihvaćen muzički žanr u pravoj jačini, mogao bi da poboljša performanse hirurga početnika tokom laparoskopskih operacija.“

13/04/2022 12:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments