“Ludi” plan naučnika za teraformiranje Marsa uz pomoć veštačkog magnetnog polja

07/02/2022 13:35

“Ludi” plan naučnika za teraformiranje Marsa uz pomoć veštačkog magnetnog polja

Teraformiranje Marsa je jedan od velikih snova čovečanstva. Zapravo, Mars ima mnogo argumenata koji idu u korist takvih snova.

Njegov dan je otprilike iste dužine kao i Zemljin, ima dosta smrznute vode tik ispod svoje površine, i verovatno bi mu se vremenom mogla pružiti atmosfera koja bi mogla da obezbedi nesmetano disanje.

Međutim, jedna od stvari koje mu nedostaje je dovoljno snažno magnetno polje. Dakle, ako želimo da Mars napravimo drugom Zemljom, moraćemo da mu na neki način formiramo veštačko.

Sporno magnetno polje Marsa

Razlog zašto su magnetna polja toliko važna je taj što štite planetu od Sunčevih vetrova i jonizujućih čestica. Zemljino magnetno polje sprečava većinu visokoenergetskih naelektrisanih čestica da dođu do površine. Umesto toga, one se odbijaju Zemlje, čuvajući nas od njihovog negativnog uticaja.

Magnetno polje takođe pomaže u sprečavanju Sunčevih vetrova da vremenom otkinu Zemljinu atmosferu. Rani Mars je imao gustu atmosferu bogatu vodom, ali se postepeno iscrpljivala zbog odsustva zaštite snažnog magnetnog polja, završavajući u otvorenom svemiru.

Nažalost, ne možemo samo da ponovo stvorimo magnetno polje na Marsu poput ovog na Zemlji. Naše polje je generisano dinamo efektom u Zemljinom jezgru, gde konvekcija legura gvožđa stvara Zemljino geomagnetno polje.

Unutrašnjost Marsa je manja i hladnija, i ne možemo je jednostavno „pokrenuti“ da bismo stvorili magnetni dinamo. Međutim, postoji nekoliko načina na koje možemo stvoriti veštačko magnetno polje, kao što pokazuje nedavna studija.

Ideje za generisanje Marsovog magnetnog polja su predlagane i ranije i obično uključuju ili zemaljske ili orbitalne solenoide koji stvaraju neki osnovni nivo magnetne zaštite. Iako ova najnovija studija priznaje da bi to moglo da funkcioniše, ona predlaže još bolje rešenje.

Rešenje je u Fobosu

Kako se ističe u okviru ovog istraživanja, ako želite dobro planetarno magnetno polje, ono što vam je zaista potrebno je snažan tok naelektrisanih čestica, bilo unutar planete ili oko planete. Pošto prvonavedena varijanta baš i nije validna opcija za Mars, tim gleda na nešto drugo.

Ispostavilo se da je moguće stvoriti prsten naelektrisanih čestica oko Marsa, zahvaljujući njegovom mesecu Fobosu. Fobos je veći od dva Marsova meseca i kruži oko planete prilično blizu, zapravo toliko blisko da svakih 8 sati obilazi Mars.

Dakle, tim predlaže korišćenje Fobosa jonizujući čestice s njegove površine, a zatim ih ubrzavajući tako da stvaraju plazma torus duž orbite Fobosa. Ovo bi stvorilo magnetno polje dovoljno jako da zaštiti teraformirani Mars. To je hrabar plan, i iako se čini ostvarivim, inženjerske prepreke bi bile značajne. Ipak, kako autori ističu, vreme je za nove ideje. Počnite da razmišljate o problemima koje treba da rešimo i kako da ih rešimo, pa kada čovečanstvo stigne na Mars, bićemo spremni da najbolje ideje stavimo na probu.

07/02/2022 13:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments