Zbog čega izgledamo starije?

07/07/2021 15:19

Zbog čega izgledamo starije?

Genetika je ta koja nam uslovljava izgled, ali svakodnevne aktivnosti dodatno utiču na brzinu kojom starimo. Na genetiku ne možemo da utičemo, ali možemo da promenimo neke stvari koje radimo. U nastavku donosimo stvari koje bi trebalo da izbacimo iz rutine ili obratimo pažnju na ono što ne radimo ispravno. 

Alkohol – ima broje negativne uticaje, a zbog njega koža postaje dehidrirana. Izaziva upale koje su uzrok pojavi crvenila i popucalih kapilara. I upravo to dovodi to toga da osoba izgleda starija nego što jeste. Zato, umereno i bez preterane konzumacije alkohola, kažu stručnjaci. Istraživanje u kojem je učestvovalo više od 2.300 žena, pokazalo je da su one, koje su pile više od osam pića nedeljno, imale više bora, otečene podočnjake i gubile su volumen u centralnom delu lica.

Voda – ukoliko se ne konzumira dovoljno vode dolazi do defidratacije, što se na licu može videti kao suva koža sa sitnim borama i podočnjacima. Savet je da tokom dana žene unesu oko 2 litre, a muškarci oko 1,5 tečnosti. To uključuje vodu i tečnost iz hrane.

Pušenje – dim cigarete sadrži stotine toksina, a pušenje sužava krvne sudove i smanjuje crikulaciju kiseonika. Studija u kojoj je učestvovalo  79 parova blizanaca pokazala je da su oni koji su pušili, imali izražene podočnjake, bore oko usana i opuštenu kožu u predelu obraza.

Kreme neodgovarajućeg zaštitnog faktora – ukoliko se koža previše izlaže suncu može da dođe do isušivanja i opekotina. Vremenom UV zračenja mogu da ostave trajnu štetu i promene na koži. Zato bi svakodnevno trebalo koristiti kremu sa zaštitnim faktorom, i to najmanje 30.

možda vas zanima i: Šta se podrazumeva pod zdravim sunčanjem?

Previše šećera – kolagen i elastin su dva jedinjenja koja obezbeđuju da koža ostane čvrsta i mladolika, a šećer to sve urušava. Nedavna studija pokazala je da se velike količine fruktoze i glukoze vežu za aminokiseline u kolagenu i elastinu čime ih oštećuju i usporavaju prirodan proces oporavka kože.

Spavanje – tokom spavanja brojni sistemi u telu se oporavljaju i obnavljaju. A manjak sna se najpre vidi na licu, ali je i dokazano da je kvalitetno spavanje površinska barijera i kože se brže oporavlja.

Stres – hronični stres vremenom izaziva promene na ćelijskom nivou, odnosno može da promeni strukturu unutar ćelija koje sadrže genetske informacije. Te strukture zovu se telomeri. I kada se oni skrate koliko mogu, umiru. To jeste proces starenja, ali možemo da pomognemo sebi da im produžimo život i sebi obezbedimo mladoliki izgled.

 

07/07/2021 15:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments