U užem izboru za NIN-ovu nagradu 11 naslova

06/01/2017 09:20

U užem izboru za NIN-ovu nagradu 11 naslova

U trci za najbolji roman u 2016. godini i nagradu koju dodeljuje NIN nalazi se 11 romana koji su prošli u uži izbor na osnovu mišljenja žirija.

Žiri koji odlučuje o dobitniku ove nagrade čine: Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica.

Među naslovima koji se takmiče za najbolji roman 2016. godine nalaze se i romani Svetislava Basare i Vladana Matijevića, koji su već nosioci NIN-ove nagrade.

Svetislav Basara se sa svojim delom “Andrićeva lestvica užasa” nalazi u užem izboru, dok je pre 10 godina osvojio ovu prestižnu nagradu, a Vladan Matijević je za NIN-ovu nagradu ove godine takmiči domanom “Susret pod neobičnim okolnostima”, dok mu je ovo priznanje dodeljeno 2003. godine.

Među naslovima koji su u užem izboru za nagradu nalaze se privenac “Osmeh pod gorom maslinovom” Luke Tripkovića, “Pa kao” Vladimira Tabaševića koji je prošle godine takođe uspeo da se nađe u užem izboru za nagradu (sa delom “TIho teče Misisipi”).

Mirjana Đurđević se za nagradu takmiči sa romanom “Odlazak u Jolki Palki ili Lažna uzbuna u Aleji zaslužnih”, Žarko Radaković sa delom “Kafana”, a Vladislav Bajac sa “Hronikom sumnje”, dok se među 11 naslova nalazi i “Arzamas” Ivane Dimić.

Po prvi put u trci za NIN-ovu nagradu nalazi se Muharem Bazdulj sa romanom “Lutka od marcipana”, kao i Darko Tuševljaković sa knjigom “Jaz”.

Nekadašnja članica žirija kritike 1990. i 1991. godine, Svetlana Slapšak, sada se sa svojim romanom “Ravnoteže” nalazi u užem izboru za nagradu.

NIN-ov žiri dobio je više od 170 romana iz prošlogodišnje izdavačke produkcije na čitanje, od kojih je 40 izdvojio u širi izbor.

Naslovi koji će se naći u finalu biće poznati 12. januara, a ime laureata 16. januara.

NIN-ovu nagradu za 2015. godinu dobio je Dragan Velikić za roman “Islednik”.

06/01/2017 09:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments