Crveni ruž: simbol antifašizma i glamura

22/03/2021 15:23

Crveni ruž: simbol antifašizma i glamura

Crveni ruž trošile su dame iz visokog društva, međutim ova boja usana vezivala se i za žene lakog morala. Popularizaciju crveni ruž doživljava u 20. veku.

Prema zapisima, 1912. godine hiljade boraca za ženska prava prolazilo je pored salona Elizabet Arden u Njujorku, koja je bila osnivač kozmetičkog brenda i zagovornica ženskih prava. Učesnicama marša je podelila bočice jarko crvenog karmina. Takođe, navodi se i da su Elizabet Kedi Stenton i Šarlot Perkins Gilman, feministkinje, volele crveni ruž, jer bi ta boja šokirala muškarce. Tako je vremenom crveni ruž postao simbol pobune i oslobođenja.

Crveni ruž je nastao 35. godine pre nove ere u civilizaciji Sumer. Sumerska kraljica Sub-ad je usne bojila sitnim dragim kamenjem u crvenoj nijansi. Kasnije se taj običaj proširio i na Egipat, a popularizovala ga je Kleopatra. A, u antičkoj Grčkoj njega su koristile prostitutke. U savremenoj istoriji, u Holivudu on je predstavljao glamur.

Crveni ruž odgovoran je i za promene u modnoj industriji. Nakon što su počele da nose crveni ruž, žene su sve više počele da nose i odela. I upravo ta kombinacija dovela je nastanka moderne žene. Crveni ruž je predstavljao prkos, te su tako i tokom Drugog svetskog rata bojile usne u crveno. Zapisi kažu, da je Adolf Hitler mrzeo crveni karmin. I zahvaljujući toj njegovoj mržni, u savezničkim državama crveni ruž je predstavljao, vizuelno, čin protiv fašizma.

Tokom rata 1941. godine, crveni ruž su morale koristiti žene koje su se pridružile vojski SAD. Kako je objašnjeno, nošenje crvenog ruža bio je povezan sa jakim samopoštovanjem. U nedostatku ruževa, ali i zbog velikog poreza, koji je uvela Velika Britanija na taj produkt, žene su usne bojile sokom od cvekle.

Danas crveni ruž nema više taj značaj i simboli dokazivanja su mnogobrojni, no ipak slika iz 2015. godine postala je viralna. Naime, žena iz Makedonije poljubila je štit policajca tokom protesta protiv vlade. Tri godine kasnije, u Nikaragvi su muškarci i žene stavljali crvene ruževe u znak podrške puštanju antivladinih demonstranata. A, u Čileu je skoro 10.000 žena izašlo na ulicu noseći crne poveze, crvene šalove i crvene usne kako bi osudile seksualno nasilje u zemlji.

Pravilo nanošenja i nošenja

Kako bi crveni ruž dobio pun sja, važno je da su usne negovane. To se postiže pilinzima i redovnim rorišćenjem balzama za usne. Umesto balzama, bogatih E vitaminom, mogu se koristiti i ulja kao što je arganovo. Za “puniji” izgled koristite serum napravljen baš u te svrhe.

Creni ruž se mora nanositi vrlo pedantno, jer on ne trpi greške u nanošenju. Zato, kako bi linija crvenog ruža bila savršena, potrebno je uz spoljnu ivicu usana naneti korektor. Korektor treba da bude najpribližniji boji pudera koji se koristi za lice.

Pre nanošenja ruža koji je sjajan, šminkeri savetuju da se prvo nanese onaj u mat boji. Tako se pravi baza za finalni crveni ruž. Oba ruža moraju biti u istoj nijansi.

Olovka za usne igra vrlo važnu ulogu u ovom procesu. Ona mora biti iste boje kao i ruži. Olovkom se određuje “debljina” usana. Međutim, sve više od 2-3 milimetra od pomeranja ivica usana biće, u najmanju ruku – smešno.

Kada su svi ovi uslovi ispunjeni – ruž se može naneti.

Nakon stavljanja ruža može da se desi da nismo zadovoljni intenzitetom, u tom slučaju preko njega naneti bezbojni sjaj u tankom sloju. Šminkeri su otkrili i da se punoća usana, uz olovku, postiže, jednostavnim trikom: po sredini gornje i donje usne treba naneti za nijansu svetliji ruž.

 

pročitajte još i savet u vezi sa nijansom ruža: 

Izaberite idealan crveni karmin na osnovu vašeg tena!

 

22/03/2021 15:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments