Korisno znanje o vinu!

22/06/2016 11:35

Korisno znanje o vinu!

Nije nužno da budete stručnjak u poznavanju vina – da biste u istom i uživali, ali postoje ipak neka znanja koja bi trebalo da imate – kako bi podigli uživanje u vinu na viši nivo.

Jednostavno – postoje neka pravila vezana za ispijanje vina, koja nisu nastala bez razloga, kao i neke činjenice na koje morate obratiti pažnju prilikom odabira vina – za određene prilike.

Kad se pije crno, a kad belo vino?

vino crno i belo

Postoji jednostavna i lako pamtljiva podela – uz belu ribu i belo mesto uz belo vino, dok se uz plavu ribu i crveno mesto pije crno, odnosno crveno vino.

Suva ili slatka vina?

Vina se dele na četiri kategorije: suvo, polusuvo, slatko i poluslatko. Naravno, reč je o ukusu, jer se ova podela odnosi na ostatak neprovrelog šećera. Slatko vino u ustima ostavlja sladak ukus, dok se to kod suvih vina ne oseti.

vino piti

Što je važna godina berbe?

Godina berbe je još jedna kategorija koja je veoma važna prilikom odabira vina. Svaka godina sa sobom nosi nešto drugačije, pre svega zbog klimatskih uslova koji su svake godine drugačiji. Na kvalitet vina u velikoj meri utiče količina sunca. Najbolja berba je ona kada je odnos kiše i sunca bio izjednačen.

Šta je šampanjac, a šta je penušac?

sampanjac

Šampanjcem se mogu zvati samo vina koja su nastala u francuskoj pokrajini Šampanj, po kojoj su ova vina i dobila ime. Iako postoje penušava vina koja se proizvode i u drugim delovima Francuske – ona se ne mogu nazvati šampanjcem. Tako da su sva penušava vina nastala van pokrajine Šampanj – penušavci.

Da li je crno ili crveno vino?

vino flasa i casa

Crnim i crvenim vinom nazivamo u stvari isto vino. Razlika je u tome što se kod nas kaže crno – dok se svuda u svetu kaže crveno vino. Ovo je samo neka vrsta navike koja je nastala u našoj tradiciji, ali ispravno je reći i crveno i crno.

22/06/2016 11:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments