Kako uzgajati povrće na balkonu

12/04/2023 09:38

Kako uzgajati povrće na balkonu

Život u stanu ima svoje prednosti i mane. Oni koji žele da uzgajaju biljke, povrće i voće, imaju ograničene mogućnosti. Prostor i lokacija predstavljaju pravi izazov.

Reorganizacija ostave, pomeranje nameštaja u hodniku, slobodan ćošak u kuhinji, možda su prve zamisli koje padaju na pamet, kada je u pitanju uzgajanje cveća i začina. Ali šta je sa prozorima i balkonima? Vrlo lako možete posaditi i gajiti ono što želite i to van zatvorenog prostora.

Želite baštu na terasi?

U vašoj bašti na terasi mogu se naći razne sezonske biljke. Nana, bosiljak, ruzmarin i korijander savršeni su začini u svakom jelu. Možete posaditi paradajz, beli luk, grašak i patlidžan – dovoljno je da dobro organizujete prostor.

Najbolji način za uzgajanje biljaka na balkonu je dobro iskorišćen prostor. Vertikalno poređane saksije na ogradi terase, sačuvaće prostor i pružiće više mogućnosti pri uzgajanju različitog bilja. U saksijama se mogu naći nana, ruzmarin, koirjander i drugi začini.

Veličina i broj saksija zavisiće od prostora kojim raspolažete. Ukoliko prostor iziskuje određeni manevar, pa su vam potrebne pravougaone saksije ili imate praznog prostora u ćošku, pa bi drvena saksija u obliku trougla bila savršeno rešenje – napravite ih sami. Zidne saksije su odlične i praktične za male prostore. Budite kreativni, unikatne saksije i različito bilje načiniće od vaše bašte pravi mali raj.

Kako vaša bašta nije tipična, možda će zahtevati određene tehnike i raspored održavanja. Svaka biljka, za optimalan razvoj i rast iziskuje određenu količinu vode i sunčevu svetlost. Redovno zalivajte bilje i vodite računa da ne preterate. Sunčeva svetlost je bitan faktor, te morate biti sigurni da će bilje dobiti potrebnu količinu sunčevih zraka. Položaj vašeg balkona u odnosu na sunce, odlučiće o izboru bilja koje možete posaditi.

Iskoristite sve prednosti kojima raspolažete i uzgajajte svoje bilje na svom balkonu.

12/04/2023 09:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments