Japan: Jedinstvena terapija protiv stresa na poslu

23/05/2017 12:19

Japan: Jedinstvena terapija protiv stresa na poslu

Japan je poznat po ozbiljnom i strogom sistemu poslovanja, gde se dugo radno vreme podrazumeva, a često i stresna hijerarhijska disciplina.

Kada se ovako opiše stanje poslovnog sveta u Japanu ne čudi što je upravo tu i došlo do jednog veoma zanimljivog rešenja za problem stresa na poslu.

Naime, jedna informatička firma u Tokiju, pod nazivom “Ferej” dozvolila je, pa čak i podstakla da se kroz kancelariju šetaju mačke. Zato u ovoj kancelariji ne iznenađuje skakanje mačaka na kolena zaposlenima, neretko se šetaju po tastaturama, a spavaju gde požele.

maca lezi

Direktor kompanije Hidenobu Fukuda uveo je svoju politiku “mačke u kancelariji” 2000. godine na zahtev jednog od svojih saradnika i dozvolio zaposlenim da dođu sa svojom mačkom. Rekao je i da daje 5.000 jena (40 evra) mesečno svakom ko spase mačku i pruži joj dom.

Povedene ovim primerom i druge japanske kompanije su se okrenule životinjama u cilju smanjenja stresa kod zaposlenih, a istraživanje je dokazalo da je napetost na radnom mestu mnogo manja kada se u blizini nalazi neka životinja.

U japanskom ogranku firme Orakl pas nazvan Kendi postao je njihov “ambasador”, zadužen da prima goste i smiruje zaposlene. Orakl u Japanu ima psa u kancelariju od 1991. godine i Kendi koja je četvrti pas po redu, sada ima svoj Tviter i Instagram nalog.

Kompanija za ljudske resurse Pasona Grup “zaposlila je” u punom radnom vremenu dve koze 2011. godine i dve alpake 2013, delimično u terapeutske svrhe kako bi zaposlenima olakšala svakodnevne obaveze na poslu.

23/05/2017 12:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments