Devojka želi da u stanu bude toplo, momak želi optimalnu temperaturu – ko je u pravu?

12/04/2022 13:55

Devojka želi da u stanu bude toplo, momak želi optimalnu temperaturu – ko je u pravu?

Stevan želi da uštedi na računima, Jana mrzi da se joj bude hladno, a vi odlučujete ko će osetiti “vrućinu” u ovoj onlajn anketi.

Tužilac: Stevan

Moja devojka uključuje grejanje tokom cele godine. To je skupo, nepotrebno i loše za planetu.

Jana i ja živimo zajedno od septembra prošle godine. Naš dom je moderan dvosoban stan, tako da prilično dobro zadržava toplotu i veoma je energetski efikasan. Međutim, konstantno imamo neslaganje oko toga na kojoj temperaturi treba da držimo svoj dom.

Više volim svežiji ambijent u kući, volim da je zimi oko 20 °C, ali Jana više voli kada je nekoliko stepeni više. Međutim, ako vam je previše hladno, bolje je da nosite džemper po kući nego da odmah posegnete za termostatom. Volim kada mogu da se krećem po kući, a da mi nije previše vruće. Takođe treba uzeti u obzir ekološki aspekt. Svi znamo do sada da pregrevanje naših domova nije dobro za planetu.

Pre nego što smo se uselili i počeli da živimo zajedno, Jana je živela u starim studentskim domovima u kojima je bilo zaista hladno, pa mislim da je žudela za udobnošću i komforom. Takođe, odrasla je u toplijim predelima, tako da nije navikla na nešto jače zime. Kada smo se uselili, želeo sam da postavim granice oko grejanja tako što ću osigurati da ga održavamo na dogovorenoj temperaturi. Međutim, u nekoliko navrata, došao sam kući s posla i zatekao „saunu“. Jana dolazi kući pre mene i prvo što uradi je da podigne temperaturu. Vratio sam se i video da je 26 °C. Pitam se: „Čemu onda sve ovo?“ Ona će naravno tvrditi da je na tom nivou držala samo kratko vreme.

Hteo sam da zadržim temperaturu u stanu na dogovorenoj temperaturi, ali sam došao kući i video termostat na 26 °C.

Moji roditelji su bili veoma strogi u pogledu grejanja. Moj tata je imao glupo pravilo: „Bez grejanja do novembra. Čak i kada bismo se grejali, temperatura je bila niska – na 18 °C. Nikada ga nismo uključivali leti. Uvek sam živeo u hladnoj kući.

Sada postaje toplije, ali mi i dalje držimo stan na 22 °C, to je kompromis između 20 °C (prehladno za Janu) i 24 °C (prevruće za mene). Jana želi da razmislim o uključivanju grejanja leti ako joj je hladno.

Međutim, po mom mišljenju obično je nepotrebno uključivati ga osim ako nije baš hladno. Takođe, računi za energiju brzo rastu. Ne želim šok račune, jer ne želim da pravim finansijski kompromis u drugim oblastima našeg života.

Odbrana: Jana

Žene intenzivnije osećaju hladnoću, a ja želim da moj dom bude udoban i topao. Nošenje više slojeva na sebi u zatvorenom prostoru je naporno.

Navikla sam da mi bude toplo. Odrasla sam na Mediteranu i preselila se severnije kada sam imala 10 godina i bilo mi je teško da se prilagodim novoj klimi. U mojoj porodičnoj kući je uvek bilo veoma toplo. Lepo je doći u topao dom kada morate da se nosite sa hladnoćom napolju i na poslu.

Obično držim stan na 22 °C, ali povremeno povećam temperaturu ako mi je malo hladno. Ne mislim da bi trebalo da nosite više slojeva odeće kod kuće, dosadno je i neprijatno imati gomilu odeće na sebi. Kod kuće treba da se osećate slobodno. Nije ekološki prihvatljivije, jer nošenje više odeće znači da morate da je perete češće, što za posledicu ima trošenje energije.

To nije ekološka stvar, jer nošenje više odeće znači da morate da je perete redovnije.

Ovo je takođe rodna stvar; ženama je prirodno hladnije i kancelarijske temperature su često prilagođene muškarcima. U laboratoriji gde radim, nosim džempere i laboratorijski mantil. Stevan priznaje da je odrastao u hladnoj kući i da to nije bilo dobro. Mislim da bi trebalo da bude fleksibilniji u pogledu grejanja u našem stanu. Ne bi trebalo da se toliko zalaže za broj na termostatu, on ima tu neku ideju, da ako učinimo kuću toplijom od 22 °C, on ne može da se oseća prijatno. Mislim da mu je to malo u glavi.

Ponekad zimi pojačam grejanje na 26 stepeni pre nego što se Stevan vrati s posla. Ako me uhvati, kažem: „Bilo je uključeno samo malo i ponovo ću ga smanjiti kada se zagrejem.“ Niža temperatura preko noći mi manje smeta jer me jorgan greje.

Želim da grejanje bude uključeno leti. Ponekad, u severnijim predelima, vreme zna da bude varljivo, pa mi je ponekad hladno. U idealnom slučaju, uključila bih grejanje veći deo noći pre spavanja, ili kada temperatura padne ispod 15 °C, što ovde zna da se desi u toplijim mesecima. Za mene je optimalno grejanje tokom cele godine. Ako je jednoj osobi zaista toplo ili hladno, oboje bi trebalo da budemo otvoreni za prilagođavanje temperature u skladu s tim. Zavisi ko to najviše oseća u tom trenutku.

Cenim da će naši računi za gas biti viši s porastom cene, ali to je neophodno. Radije bih napravila kompromis u drugim oblastima u korist grejanja.

Žiri:

Da li Hana treba da smanji grejanje?

Hana mora da prihvati realnost i više slojeva! Cene energenata rastu i Stevan je već napravio dovoljno kompromisa. Moja snaja je takođe iz toplih krajeva, ali je voljna da trpi našu prohladnu kuću.

Milica (64)

Jana je kriva po više tačaka: ekološkoj, finansijskoj, matematičkoj. Saosećam s njom u pogledu pola, ali pozdravljam Stevanov osećaj za realnost. Možda Jana može da upotrebi naučnu metodu da osmisli efekat staklene bašte u jednoj prostoriji? U svakom slučaju, pametno višeslojno oblačenje neće podrazumevati češće uključivanje veš mašine.

Nataša  (20)

Ah, ta višegodišnja bitka polova, jadna hladnokrvna Jana! Ipak, salonke danas su lagane i udobne. Gornji deo s rajsferšlusom preko majice i papuče čarape bi trebalo da reše problem ako pristanu na primirje od 20-22 °C, i da pomognu oko zaštite životne sredine i „sakaćenja“ računa.

Dragan (50)

Kakav gubitak novca i goriva dok u isto vreme Jana treba da obuče prsluk ili džemper. Argument o više pranja jednostavno ne stoji! Odeću za „po kući“ možete nositi godinama.

Sandra (49)

Svi znamo da nije zabavno i prijatno kada vam je hladno, ali s obzirom na to gde se sada nalazimo s rastućim cenama energije i klimatskom krizom, teško je imati mnogo simpatija prema Jani. U izvesnoj meri ovo je kulturološka/klimatska podela, tako da možda Stevan treba da upozna Janu s nekim „severnjačkim“ tradicijama kao što su dukser gaće i stara dobra boca tople vode.

Andrija (38)

Šta vi mislite o ovome?

 

12/04/2022 13:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments