Apple ostvario dodatnih 6 milijardi evra isporučujući iPhone bez punjača i slušalica

14/03/2022 17:37

Apple ostvario dodatnih 6 milijardi evra isporučujući iPhone bez punjača i slušalica

Kompanija je saopštila da je taj potez imao za cilj smanjenje otpada, izazvavši pohvale ekologa, tvrdivši da će godišnju emisiju ugljenika smanjiti za dva miliona tona. Međutim…

  • Kritičari kažu da su kupci pogođeni po džepu stalnim visokim cenama
  • Od 2020. godine, Apple naplaćuje kupcima 23 evra za novi utikač ili slušalice
  • Stručnjaci smatraju da bi Apple mogao da uštedi oko 32 evra na svakom telefonu

Apple je zaradio oko šest milijardi evra do sada, tako što više ne isporučuje punjače i slušalice sa svojim novim iPhone uređajima.

Tehnološki gigant je rekao da je taj potez, najavljen pre dve godine, imao za cilj smanjenje otpada i izazvao je pohvale ekologa, tvrdeći da će smanjiti godišnju emisiju ugljenika za dva miliona tona, što je ekvivalent uklanjanju 500.000 automobila s puteva.

Međutim, kritičari kažu da su kupci pogođeni po džepu jer povlačenje punjača i slušalica nije propraćeno smanjenjem cene.

Od 2020. godine, Apple je naplaćivao 23 evra za novi punjač ili slušalice. Kritičari tvrde da bi cene iPhona bile niže, da je preneo punu uštedu, uključujući procenjeno smanjenje troškova slanja od 40 odsto, jer manje pakovanje omogućava 70 odsto više uređaja na svakoj paleti.

Stručnjaci veruju da bi Apple, čiji novi iPhonei koštaju do 1.549 funti, mogao da uštedi oko 32 evra na svakom telefonu. Analiza uzima u obzir da se punjači i slušalice prodaju za 23 evra, ali su daleko jeftinije za proizvodnju.

Ben Vud, glavni analitičar među tehnološkim stručnjacima iz CCS Insighta, rekao je: „Apple je lider na tržištu telefonske industrije u zaštiti životne sredine, a uklanjanje punjača i slušalica je jedna od mnogih stvari koje radi. Ipak, naravno da postoji ušteda za Apple kroz ukidanje punjača i slušalica iz paketa iPhonea.

Od kada je najavio ovaj potez, smatra se da je Apple prodao 190 miliona iPhonea širom sveta. Ukupna dobit od uklanjanja punjača i slušalica, plus smanjeni troškovi dostave, mogla bi da iznosi čak 6 milijardi evra, uz dodatnih procenjenih 267,5 miliona evra od prodaje dodatne opreme.

Pretprošle, 2020. godine, šefica Appleovog sektora za životnu sredinu, Liza Džekson, rekla je: „Znamo da kupci gomilaju punjače i da proizvodnja miliona nepotrebnih jedinica troši resurse i povećava naš ugljenični otisak.“

Portparol Applea, upravo je izjavio: „U Appleu stalno uvodimo inovacije kako bismo sačuvali resurse i zaštitili planetu koju svi delimo. Već ostvarivši ugljeničnu neutralnost u okviru našeg poslovanja, postavili smo ambiciozan cilj da do 2030. postanemo ugljenično neutralni za čitav naš lanac snabdevanja i korišćenje proizvoda, tako da će svaki prodati Apple uređaj imati neto nulti ugljenični otisak. Jedan od koraka na našem putu je smanjenje materijala koji se koriste u našim proizvodima i ambalaži. Ovaj važan korak smanjio je preko 2 miliona metričkih tona emisije ugljenika, što je ekvivalentno uklanjanju 500.000 automobila sa puta godišnje, a drugi slede naš primer.

„iPhone je prepun naprednih tehnologija koje pružaju neverovatnu vrednost, od A15 Bionic čipa i Super Retina ekrana, do najnaprednijih sistema kamera na svetu i 5G. Ove važne inovacije omogućavaju neuporedive mogućnosti za naše korisnike.“

14/03/2022 17:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments