Delima klasične muzike protiv različitih tegoba

28/03/2017 16:32

Delima klasične muzike protiv različitih tegoba

Poznato je da muzika može da ima terapijsku ulogu pogotovo kada slušamo svoju omiljenu muziku; ona nas može opustiti i smiriti kada smo nervozni, neraspoloženi ili potišteni.

Međutim, nauka je dokazala da je muzika, tačnije – klasična muzika – spas za mnoge zdravstvene tegobe i da određena dela klasične muzike mogu da ublaže i smanje simptome mnogih bolesti i oboljenja.

Upravo su tako dela Đuzepea Verdija (opere “Aida”, “Fidelio”, “Nabuko”, “Otelo” i druge) dobre za one koji pate od čestih migrena. Pravi spas za asmatičare su dela Johanesa Bramsa (njegove simfonije i koncerti, kao i Mađarske igre ili sonate).

saksofon note

Prema rečima stručnjaka i istraživanjima koja su sprovedena, za sve one koji pate od visokog pritiska preporučena su dela Johana Sebastijana Baha ili Mocarta jer su ona odlična za smirivanje tela. Osim za spuštanje visokog pritiska – dela baha i Mocarta su odlična za povećanje efikasnosti u radu i pojačavanje koncentracije (koja je ključna za učenje i savladavanje novih veština).

Dela čuvenog Čajskovskog preporuka su za one koji imaju problma sa srčanom slabošću ili povišenim holesterolom.

klavir note

Ukoliko koristite dela klasične muzike kao terapiju (uz preporučene lekove i stil života koji su vam prepisani od strane lekara) – potrebno je da svakog dana slušate klasiku, odnosno određena dela po 12 minuta dva puta dnevno.

28/03/2017 16:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments