Svetski dan telekomunikacija

17/05/2021 17:31

Svetski dan telekomunikacija

Povodom Svetskog dana telekomunikacija i informacionog društva (World Telecommunication and Information Society Day – WTISD), ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je da je Srbija je posvećena razvoju digitalne infrastrukture i unapređenju regulative u oblasti razvoja elektronskih komunikacija, digitalnih usluga i digitalnog društva.

– Pravo na internet u vremenu u kojem živimo predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava. Značaj povezanosti koju nam omogućavaju nove tehnologije posebno je izražen u pandemijskom periodu tokom kojeg je društveno funkcionisanje bilo izuzetno otežano van digitalnih tokova. Upravo zahvaljujući opredeljenosti Vlade Srbije ka digitalizaciji uspeli smo da savladamo brojne probleme koji su nam nametnule pandemijske okolnosti i da sačuvamo našu privredu, obrazovanje i druge društvene procese – istakla je ministarka.

Prema njenim rečima, ministarstvo je pokrenulo izgradnju širokopojasne mreže u seoskim područjima, a u okviru prve faze projekta biće obezbeđen ultrabrzi internet za 90.000 domaćinstava u ruralu, a u okviru druge faze za još oko 135.000 domaćinstava, uz obezbeđivanje osnovnog pristupa internetu za 65.000 domaćinstava.

Krajem ove godine se očekuje se aukcija za 5G mrežu koja će doprineti razvoju industrija, kao i samih seoskih područja. Ministarstvo je sprovelo brojne aktivnosti u cilju postizanja potpune usklađenosti sa evropskim pravom, a pripremljena je i Strategija razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti u Srbiji za period 2021-2026.

U saopštenju se još dodaje i da je u toku izrada novog Zakona o elektronskim komunikacijama čije se usvajanje planira ove godine. Ministarka, povodom ovogodišnje teme WTISD: „Ubrzanje digitalne transformacije u izazovnim vremenima“, podseća da je Srbija jedna od prvih u Evropi građanima omogućila digitalne sertifikate o vakcinaciji i testiranju na kovid19, koji su u potpunosti usaglašeni sa preporukama Evropske komisije.

Inače, Svetski dan telekomunikacija i informacionog društva obeležava se od 1969. godine svakog 17. maja, na godišnjicu potpisivanja prve Međunarodne telegrafske konvencije 1865. godine i na dan formiranja Međunarodne unije za telekomunikacije u Parizu, čiji je Srbija član od оsnivanja.

 

17/05/2021 17:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments