Počela 35. sezona obrazovnih programa u Petnici

03/05/2017 10:43

Počela 35. sezona obrazovnih programa u Petnici

Istraživačka stanica Petnica započela je 35. sezonu obrazovnih programa namenjenih talentovanim srednjoškolcima koji su zainteresovani za prirodne, društvene i tehničke nauke.

Tokom sezone zimskih seminara kroz jednu od 19 naučnih disciplina u Petnici će proći oko 1.500 srednjoškolaca iz svih krajeva Srbije, ali i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

Obrazovni program u 2017. godini podrazumeva 4 ciklusa seminara – zimske, prolećne, letnje i jesenje, a tokom cele godine planirana je realizacija preko 160 različitih seminara, kampova, radionica i škola.

Programski direktor Istraživačke stanice Petnica, Nikola Božić rekao je da srednjoškolci imaju priliku da u okviru godišnjeg ciklusa realizuju svoje male naučne projekte, mentorisane od strane naučnika, postdiplomaca i doktora nauka sa instituta i fakulteta.

“Boraveći u najmodernijim laboratorijama i radeći na pravoj naučnoj opremi, oni imaju priliku da dožive realnu nauku već kao tinejdžeri. Učenje kroz istraživanje i otkrivanje je osnovni obrazovni model koji primenjujemo”, rekao je Božić.

On je rekao da Petnica planira da svoj jubilej od 35 godina uspešnog rada obeleži nizom aktivnosti u saradnji sa naučnim institucijama iz zemlje i sveta.

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna.

Kroz programe Istraživačke stanice Petnica do sada je prošlo 50.000 učesnika.

03/05/2017 10:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments