Planetu Zemlju sutra čeka neizbežan sudar!

13/03/2022 14:18

Planetu Zemlju sutra čeka neizbežan sudar!

Upozorenje na solarnu oluju: Zemlja se suočava sa „trostrukom pretnjom“ iz svemira, a u pitanju je „direktan udar“.

Fizičarka dr Tamita Skov, koja proučava svemirske vremenske prilike, juče ujutro je predvidela da će solarna oluja uskoro pogoditi Zemlju.

Podaci NASA-e i američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA) predviđaju da će ovaj astronomski fenomen uticati na planetu u naredne dve nedelje.

Trodnevna prognoza NOAA predviđa da postoji 80 odsto šanse za veliku oluju u ponedeljak, 14. marta, i oko 20 odsto šansi da će uticati na Evropu.

Očekuje se da će se Aurora borealis, prelepa svetlosna emisija na nebu, vidljiva u oblastima visoke geografske širine, videti tokom oluje dalje prema ekvatoru nego što je to uobičajeno.

Takođe se očekuje da će biti problema sa radio-amaterskim i GPS sistemima, posebno u zoru i sumrak. Dr Skov je prekjuče „tvitovala“: „Direktan pogodak! NOAA i NASA modeli predviđanja pokazuju da će solarna oluja pogoditi Zemlju između 12:00 i 21:00 UTC 13. marta.“

„Uticaj bi trebalo da bude jak! Očekujte auroru duboko u srednjim geografskim širinama, probleme s prijemom radija amatera i GPS-a, posebno u zoru/smrak i na noćnoj strani Zemlje!“

Juče je dodala: „Petodnevni izgledi za solarnu oluju i auroru: Napeta nedelja s trostrukom pretnjom! Dolazi velika solarna oluja u sendviču između blještavog udarca prethodne solarne oluje i brzog solarnog vetra.“

Relativno slaba solarna baklja C klase eksplodirala je sa strane Sunca okrenute prema Zemlji u četvrtak prošle nedelje.

Mada je dr Toni Filips sa spaceweather.com izjavio da su ove baklje obično neupadljive, ova je trajala skoro 12 sati.

Skot Saterlend je napisao o solarnoj baklji: „Dok je ova dugotrajna baklja izbacivala energiju u svemir, bila je praćena erupcijom oblaka naelektrisanih solarnih čestica, poznatih kao oblak solarne plazme, solarna oluja, ili izbacivanje koronalne mase (CME).“

Dodao je: „Čak i blještavi udarac CME-a je često dovoljan da izazove geomagnetnu oluju. Međutim, u ovom slučaju izgleda kao da će na Zemlju uticati najgušći deo oblaka.

To bi moglo da izazove intenzivnu geomagnetnu oluju, sa aurorama vidljivim širom Kanade, pa čak i u severnim delovima Sjedinjenih Država.“

Poznato je da geomagnetne oluje izazivaju ogromnu štetu na elektroenergetskim mrežama i radio komunikacijama i mogu izazvati nestanke električne energije.

Dok Zemljina atmosfera i magnetosfera omogućavaju adekvatnu zaštitu od radijacije na nivou planete, astronauti mogu biti izloženi potencijalno smrtonosnom izlaganju radijaciji. Većinu vremena, međutim, najuočljiviji uticaji geomagnetne oluje su živopisni prikazi aurore koje nazivamo polarnom svetlošću.

Ona je obično vidljiva samo blizu severnog i južnog pola.

Međutim, tokom geomagnetne oluje, postaje življa i verovatnije će moći da se uoči bliže ekvatoru.

Solarne oluje nastaju kada Sunce emituje ogromne navale energije u obliku sunčevih baklji i izbacivanja koronalne mase. Solarne baklje mogu biti moćne poput milijardi nuklearnih bombi.

Ove pojave šalju struju električnih naboja i magnetnih polja ka Zemlji brzinom od oko pet miliona kilometara na sat.

13/03/2022 14:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments