Preminuo je Stiven Hoking

14/03/2018 08:57

Preminuo je Stiven Hoking

U 76. godini, u svom domu u Kembridžu, preminuo je Stiven Hoking, jedan od najpoznatijih naučnika današnjice.

Hoking je diplomirao na Oksvordu, pa je zatim, sa temom iz Teorije relativnosti doktorirao na Kembridžu. Postao je član Kraljevskog društva 1974. godine, a pet godina kasnije i profesor matematike.

Život Stivena Hokinga

On je započeo proučavanje opšte Teorije relativnosti i primetio je da Ajnštajnova teorija ne objašnjava kvantnomehaničku prirodu fizike niti opisuje adekvatno “crne rupe” i “veliki prasak”. Kasnije, u svojim radovima, pokazao je da se prostor- vreme singularitet mora pojaviti na početku univerzuma i prostora i vremena, a da je to bio “veliki prasak”, odnosno tačka beskonačne visoke gustine prostornovremenske zakrivljenosti, od koje se svemir dalje širi.

Pročitajte i… Izreke i citati Stivena Hokinga

Pored toga, Stiven je unapredio znanje o crnim rupama, a dokazao je i hipotezu da su samo masa, ugaoni moment i električno naelektrisanje očuvani jednom kada materija dospe u crnu rupu.

Ono po čemu će takođe biti upamćen, jeste što je, uprkos svim izgledima, nadživeo prognoze teške bolesti. Naime, kada je imao 22. godine, dobio je progresivnu neuromotoričku bolest koja veoma onesposobljuje i ograničava kretanje i govor. Doktori su mu dali još samo nekoliko godina života. Ipak, Stiven je sa ALS-om živeo više od 50 godina.

14/03/2018 08:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments