Uz DELF diplomu lakše do francuskih univerziteta

24/02/2015 12:53

Uz DELF diplomu lakše do francuskih univerziteta

Na osonovu aneksa ugovora između ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ambasade Republike Francukse u Beogradu, učenici viših razreda osnovne i tokom cele srednje škole mogu polafati ispit za DELF diplomu – zvaničku diplomu francuskog Ministarstva prosvete.

Zahvaljujući ovoj diplomi (nivo B2), učenici koji je poseduju neće morati da polažu ispit znanja jezika ukoliko žele da se upišu na neki od fakulteta francuskih univerziteta.

Aneks ugovora koji su potpisali ministar Verbić i ambasadorka Republike Francuske u Beogradu Kristin Moro, garantuju i zajedničke napore Francuske i Srbije da se priznaju diplome o položenom srednjem nivou (B1 i B2) kao ekvivalentu za položen maturski ispit iz francuskog jezika.

Učenici koji žele da polažu ispite kako bi dobili DELF diplomu moraju kontaktirati kooridinatora za ove diplome u školama, koji će ih naknadno uputiti na polaganje odgovarajućeš nivoa.

Polaganje ispita za DELF diplomu obezbeđuje Ambasada Francuske u Srbiji, preko Francuskog instituta u Beogradu, a u saradnji sa Nacionalnom komisijom DELF-a i Međunarodnim centrom pedagoških studija u Sevru, prema proceduri koja je u skladu sa Zajedničkim evropskim okvirom.

Datume polaganja određuje Francuska, uz saglasnost Ministarstva prosvete. Prijavljivanje učenika za polaganje je slobodno i individualno.

Diplomu nakon položenog ispita izdaje Nacionalna komisija za DELF i DALF, a dodeljuje je Francuski institut u Beogradu, najviše 60 dana nakon položenog ispita.

Izvor: RTV

24/02/2015 12:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments