Koliko je bezbedno ići na bazen u doba pandemije?

29/05/2020 11:41

Koliko je bezbedno ići na bazen u doba pandemije?

Novi korona virus se ne prenosi kroz vodu, tako da plivanje u bazenu ili opuštanje u đakuziju nisu toliko opasni – ovo je zaključak stručnjaka.

Ipak, pre nego što požurite da odete na plažu, stručnjaci skreću pažnju na nekoliko stavri o kojima treba povesti računa, pošto će verovatno biti gužve.

Ono što je značajno jeste da je hlor iz bazena fatalan za korona virus. Prosečna vrednost hlora u bazenu će uništiti virus. 

Isto je i sa morskom vodom, koja je slana. Stručnjaci smatraju da je nemoguće da SARS-CoV-2 preživi ove uslove.

Slatka voda ne uništava virus, ali je rizik od infekcije putem vode jako smanjen.

Stručnjaci skreću pažnju da voda ne predstavlja problem, već druge površine, na kojima virus ostaje aktivan do nekoliko nedelja, u zavisnosti od materijala. Zato bi površine sa kojima ste u kontaktu trebalo što češće dezinfikovati, pogotovu one metalne i plastične.

Takođe, na koje god javno mesto da odete, održavajte distancu od najmanje dva metra, bez obzira da li ste u vodi ili ne.

Takođe, ako odete na kupanje, ne pozajmljujte tuđe stvari, pogotovu ne one koje su u kontaktu sa licem, kao što su naočare za ronjenje.

Na kraju, ne preporučuje se nošenje maske dok smo u vodi, pošto od momenta kada se ona navlaži počinje da prikuplja i zadržava veću količinu mikroorganizama.

Naša preporuka je i spa centar u Novom Sadu

29/05/2020 11:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments