Mihajlović: Dečji brakovi su oblik nasilja

01/07/2021 17:50

Mihajlović: Dečji brakovi su oblik nasilja

Dečji brakovi su oblik nasilja, osenila je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović  dodajući da će predložiti izmenu tri zakona.

– Dečji brakovi predstavljaju ozbiljno kršenje dečjih ljudskih prava, a postoje u Srbiji, i u opštoj i u romskoj populaciji. Zato ćemo danas predložiti izmenu tri važna zakona – istakla je Mihajlović precizirajući da će predložiti izmene Krivičnog zakona, jer su maloletnički brakovi krivično delo i treba da budu prepoznati kao trgovina ljudima od Porodičnog zakona, kojim će se ukinuti mogućnost sklapanja braka pre 18. godine, kao i Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kako bi maloletničke bračne i vanbračne zajednice bile prepoznate kao nasilje u porodici.

Kako prenosi televizija N1, na sastanku Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova, Mihajlović je istakla da šest odsto devojčica opšte populacije i 56 odsto devojčica iz romske zajednice sklopi brak do 18. godine, dok se pre 15. godine uda jedan odsto devojčica u opštoj i 13 odsto u romskoj populaciji.

– Moramo da se borimo protiv toga, jer maloletnički brakovi utiču na društveno blagostanje jedne zemlje. Zbog njih zaustavljamo razvoj i budućnost svake devojčice – kazala je Mihajlović.

Onog trenutka, kako je rekla, kada devojčice uđu u takve zajednice, postoje strašni rizici za njihovo zdravlje, nemogućnost da nastave školovanje i one neće biti u mogućnosti da budu ekonomski samostalne i da sanjaju snove o kvalitetnijem životu. Veliki broj žena u svetu i Srbiji i dalje doživljava da su im osnovna ljudska prava uskraćena, ocenila je direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova,  i da umesto da se fokusiraju na obrazovanje, devojčice imaju iskustvo porodjaja i bivaju izložene traumama i zlostavljanju.

– Uspostavljanje nacionalne koalicije predstavlja važnu prekretnicu i treba da preduzmemo akcije da okončamo dečje brakove. Kod tih žena je povećana smrtnost, jer njihova tela nisu dovoljno pripremljena i razvijena za te situacije – rekla je Kostadinova.

U međuvremenu, krajem juna ove godine, Mihajlović je podsetila da je od početka godine 11 žena izgubilo život u porodičnom i partnerskom nasilju, a 14 dece ostalo bez majki. Kako je tada rekla važno je da od malih nogu učimo decu da je nasilje nedopustivo, da se o tome govori u vrtićima i da nema neravnopravnih.

Mihajlović je tada još rekla, a posle uručenja ugovora za finansiranje projekata organizacija civilnog društva koje pružaju specijalizovanu uslugu podrške SOS telefon, da samo zajedničkim radom Кoordinacionog tela, partnera u realizaciji projekta, Ambasade Švedske i UNDP i predstavnika nevladinog sektora, borba protiv nasilja nad ženama može biti efikasnija.

Ugovori za finansiranje projekata, čija je ukupna vrednost 40.000 dolara, uručeni su 21. juna, predstavnicama osam organizacija iz cele Srbije. Ana Saćipović iz Udruženja „Osvit“ u Nišu i Ivana Nikolić Zelić „Iz kruga – Vojvodina“, u ime organizacija su zahvalile na pomoći i podršci u radu koju dobijaju od Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

 

01/07/2021 17:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments