Ornitolozi otkrili novu vrstu ptice u Srbiji

12/05/2021 11:10

Ornitolozi otkrili novu vrstu ptice u Srbiji

Na području opština Bujanovac i Preševo pronađena je nova vrsta ptice za Srbiju – Dugorepi svračak (Lanius nubicus). Ovu pticu otkrili su početkom maja ornitolozi Centra za istraživanje biodiverziteta iz Novog Sada i Prirodnjačkog muzeja iz Beograda. Ptice su ornitolozi uočili na granici sa Severnom Makedonijom u trenutku kada se se gnezdili.

– Bilo je prošlo podne i upravo smo završavali teren kada mi je u vidokrug doletela omanja ptica upadljive crno-bele obojenosti. Posle kratkog posmatranja dvogledom, veoma sam se obradovao jer sam prepoznao dugorepog svračka. Nešto kasnije primetili smo i ženku – objasnio je Draženko Rajković iz Centra za istraživanje biodiverziteta, a preneo Radio021.

Inače, dugorepi svračak, uglavnom, živi u mediteranskim suvim travnatim staništima sa žbunjem i drvećem i to na krajnjem jugoistoku Evrope i delovima Bliskog i Srednjeg Istoka. Ova ptica spaga u grupu selica, koje zimu provodi na području severoistoka Afrike. Struka još kaže i da je kompletna svetska populacija malobrojna, a na Balkanu je vrlo retka i slabo proučena. Do sada je zabeleženo da nastanjuje delove Severne Makedonije, Albanije, Bugarske i Grčke.

pročitajte još i: Otkrivena nova vrsta rajske ptice!

– Ovo je prvi put da je ova vrsta viđena u Srbiji, a s obzirom na to da je posmatran par ptica u vreme gnezdećeg perioda, imamo razloga da verujemo da smo pronašli novu gnezdaricu naše zemlje – napomenuo je Rajković.

Tokom ekspedicije, istraživači su zabeležili i druge retke gnezdarice poput vrapca kamenjarca, grmuše crvenovoljke, modrokosa i gorskog zviška. Sama ekspedicija sprovedena je na jugu Srbije u okviru “projekata uspostavljanja nacionalne ekološke mreže i NATURA 2000 mreže zaštićenih područja Evropske unije”.

Ranije, u aprilu Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da u blizini Niša otkrivena još jedna retka vrsta ptice – Stepski vivak. Ovu pticu, na latinskom Vanellus gregarius, primetili su istraživači na vlažnim livadama kod niškog sela Bubanj. Kako je rečeno tada, najverovatnije je stepski vivak zalutao u ove krajeve zbog prolećne seobe.

Inače, stepski vivak je ugrožena vrsta koja decenijama strada zbog izlovljavanja na seobi i zimovanju. Celokupna svetska populacija ove ptice broji manje od 11.200 odraslih jedinki. Stepski vivci gnezde se na nepreglednim travnim staništima u Rusiji i Kazahstanu, a sele se preko srednje Azije do zimovališta u Izraelu, Siriji, Eritreji, Sudanu i severozapadnoj Indiji.

pročitajte još i: Odavno izumrla vrsta ptice “vratila se iz mrtvih”

U svom saopštenju objašnjavaju i da se ove ptice retko se sreću u Evropi i uglavom su u jatima sa drugim vrstama ptica. U poslednje dve godine ornitolozi su pronašli još četiri vrste ptica koje su prvi put zabeležene u Srbiji. Tako je na jezeru Rusanda kod Zrenjanina u septembru 2019. otkrivena trobojna liskonoga (Steganopus tricolor), ptica poreklom iz Severne Amerike. U januaru 2020. na Dunavu nedaleko od Novog Sada posmatran je žutokljuni morski gnjurac (Gavia adamsii), koji je verovatno doleteo iz dalekih tundri severne Azije ili Severne Amerike.

Na jezeru kod sela Karajukića bunari na Pešteru u junu 2020. boravio je azijski zlatni vivak (Pluvialis fulva) poreklom iz tundri istočne Azije ili Aljaske. Početkom oktobra 2020. u Nacionalnom parku “Tara” otkrivena je sibirska plavorepka (Tarsiger cyanurus), mala ptica pevačica koja se gnezdi na severu Evrope i Azije, navodi se u saopštenju Društva.

 

12/05/2021 11:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments