Pismo jedine preživele nesreću na Titaniku prodaje se na aukciji

13/01/2015 15:50

Pismo jedine preživele nesreću na Titaniku prodaje se na aukciji

pismo

Deo pisma Lejdi Daf Gordon

Na aukciji u Americi se prodaje pismo koje je napisala jedina preživela nesreću Titanika – lejdi Daf Gordon.

Vrednost svojeručno napisanog pisma Lejdi Daf Gordon na dve stranice procenjuje se između 4.000 i 6.000 dolara, a od 15. do 21. januara prodavaće se na internet stranici aukcijske kuće “Raustion”, a 22. januara na aukciji u Bostonu.

Lejdi Daf Gordon, koja je tada imala 48 godina, ovo pismo napisala je jednom prijatelju i u njemu se žali na prijem u Engleskoj gde joj se čini da nije urađeno sve da se Titanik spase.

Ova slavna modna kreatoka i njen suprug Ser Kozmo putovali su u prvom razredu Titanika, a kada je došlo do nesreće, sa još 12 ljudi (od kojih je sedam bilo članova posade) ukrcali su se na čamac za spašavanje, iako je taj čamac bio namenjen za 40 ljudi.

Ovo pismo podiglo je prašinu i kontorverze koje su vezane za spašavanje nastradalih putnika Titanika. Naime, ovaj par bio je optužen da su podplatili posadu kako se oni ne bi vraćali po povređene, ali te optužbe nisu mogle biti utvrđene, pa su kao neosnovne otpale.

Kada je sagrađen Titanik smatran je nepotopivim, ali nesreća u severnom Atlantiku, nakon što je ovaj broj udario u ledeni breg 15. aprila 1912. godine, odnela je oko 1.500 života.

13/01/2015 15:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments