Koja je najčistija država na svetu?

23/07/2021 18:05

Koja je najčistija država na svetu?

Najčistija zemlja na svetu nalazi se u našem komšiluku. Ova država, čijih 60 odsto teritorije je pokriveno šumom, dobila je međunarodno priznanje za ekologiju i održivost. Zemlja koja je dobila najviše bodova u svim kategorijama i time dobila titulu pobednika je Slovenija.

Utvrđeno je da Slovenija ispunjava 96 od 100 indikatora održivosti, a među oko 80 zadovoljenih indikatora, su briga o okolini i klimatskim promenama, biodiverzitet, kulturna autentičnost… Inače, Ljubljanja je još 2016. ponela titulu najzelenijeg grada Evrope. Recikliranjem otpada Slovenija godišnje treću smeća reciklira, a uvođenjem javnih bicikala, autobusa koji korsite prirodni gas i zabranom vožnje automobila po centrima većih gradova, uspeli su da smanje emisiju štetnih gasova.

pročitajte još i: Rakija, baget i krompirići na listi UNESCO?

Prema podacima, u Sloveniji postoji 20.000 vrsta životinja i biljaka koji neomtano žive u 40 nacionalnih parkova i rezervata. Ovo su samo neki od podataka kojima je obrazložena nagrada, a u nastavku vam predstavljamo neke od lokacija koje bi trebalo posetiti u ovoj državi.

1. Ljubljana i Maribor

Slovenačka prestonica poznata je kao jedan od najatraktivnijih gradova Evrope. Ovo je grad luksuznog šopinga, muzike, restorana… Ljubljana je spoj tradicije i savremenog sveta i to zajedno predstavlja skladnu celinu. Raznolika ponuda i izvrsna hrana uz ljubazne građane je ono što ovaj grad čini nezaboravnim. Maribor je drugi po veličini grad u Sloveniji. On leži na reci Dravi i, uz bogat sadržaj, ne treba preskočiti Mariborsko Pohorje i festival Lent.

2. Dvorci i zamkovi

Mnogobrojni dvorci i zamkovi su pretvoreni u muzeje, hotele i galerije, ali je veći deo ostao u svom izvornom obliku. Komercijalizovani dvorci popularni su među onima koji započinju zajednički život. Svaki od ovih objekata je jedinstven, ali najpoznatiji je svakako zamak ispod sela Predjama, na oko 55 kilometara od Ljubljane. Veruje se da je sazidan još u 12. veku. U znak sećanja na Erazma Jamskog svakog avgust se odigrava viteški turnir. Treba obići i Bledski zamak, dvorac Štatenberg, kao i dvorac u Celju.

saznajte još i: Koje su to najmiroljubivije nacije na svetu?

3. Julijski Alpi

Reč alpi znači planine, a ovaj deo ime nosi po rimskom vojskovođi Gaju Juliju Cezaru. Najviši vrh im je Triglav i simbol je Slovenije i bio nekadšnjoj Jugoslaviji.

4. Piran

Piran je poznato turističko odredište, a ovaj srednjovekovni grad, karakterišu male krivudave ulice, trgovi, palate i crkve.

5. Bledsko jezero

Bledsko jezero je jedna od najvećih turističkih destinacija. Ono je idealno kako za pasivan tako i za aktivan odmor. Retko ko se nakon prve posete na ovo jezero nije vratio. Mnogi tvrde da u sebi nosi nešto magično.

 

23/07/2021 18:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments