Posle 156 godina rešen matematički problem?!

19/11/2015 17:45

Posle 156 godina rešen matematički problem?!

Matematički institut “Klej” ponudio je nagradu od milion dolara onome ko uspe da reši jedan matematički problem koji je star 156 godina.

Matematička hipoteza koja “stoji” nerešena 156 godina, konačno je dobila svoje rešenje. Ovu hipotezu je postavio Bernard Riman davne 1859. godine i od tada se stručnjaci utrkuju da reše.

Konačno je u ovom poduhvatu uspeo jedan nigerijski profesor, pod imenom Opejami Enok, koji se obratio matematičkom institutu “Klej” rečima: “Znam da će Vas ovo iznenaditi zato što me ne poznajete. Ja sam doktor Opejami Enok iz Nigerije i rešio sam vaš nerešiv matematički problem. Molim vas pošaljite mi nagradu od milion dolara i verujem da ćete do kraja dana imati moj dokaz rešenja“.

Da uopšte proba da reši ovu hipotezu, profesora Opejamija Enoka nagovorili su njegovi studenti koji su verovali da on može da ga reši.

Međutim, institut “Klej” još uvek smatra da je ovaj matematički problem nerešen, s obzirom na to da im se profesor Enok nije javio sa svojim rešenjem, niti je svoje rešenje objavio bilo gde kako bi moglo da se dokaže da je baš to rešenje ove hipoteze.

Osim toga što još uvek ne prihvataju da je rešenje za 156 godina staru matematičku hipotezu pronađeno, sa instituta smatraju da je ovaj nigerijski profesor preuzeo nečije zasluge kada je u pitanju rešenje.

19/11/2015 17:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments