Informacije i podaci koje ne smete čuvati u telefonu

01/05/2023 11:57

Informacije i podaci koje ne smete čuvati u telefonu

Mobilni telefon predstavlja neizostavni deo modernog društva. Svakodnevni život retko ko može da zamisli bez upotrebe telefona i ostalih uređaja savremene tehnologije.

Telefon i računar predstavljaju pravu malu bazu ličnih podataka svake osobe koja ih poseduje.

Ono što ne smete čuvati na ovim uređajima

Ukoliko želite da zaštitite podatke kao što su brojevi računa, kontakti, lozinke, poslovni i privatni podaci, koji se nalaze u memoriji telefona ili računara, obratite posebnu pažnu i koristite dodatne mere zaštite.

Mejlovi koje primate, o izvodima iz banke ili od klijenata i saradnika, preuzimajte na računar, a zatim ih obrišite iz inboksa. U ovom slučaju, obezbedite odgovarajuću digitalnu arhivu.

Vodite računa o digitalnim kopijama ličnih dokumenta. Ukoliko obavljate online prijavu i koristite podatke na ovaj način, pažnju obratite na to koliko su informacije i podaci o vama zaštićeni. Informacije mogu biti iskorišćene za preuzimanje identiteta.

Svaki put kada korsitite internet pretraživač, odvojite koji sekund i obrišite istoriju. Istorija čuva veliki broj informacija o korisniku računara.

Korisničke lozinke i PIN, predstavljaju važne podatke pa ih nemojte čuvati u mobilnim telefonima, koje možete izgubiti ili koji vrlo lako mogu postati predmet krađe. Ukoliko ovako nešto ipak činite, potrudite se da dobro sakrijete lozinku, na primer, u par rečenica sakrijte brojke.

Poverljivu dokumentaciju, šaljite putem zaštićenih internet veza. Savetuje se upotreba koda ili zaštitne lozinke.

Sinhronizacija uređaja

Upotreba više uređaja – telefona, računara, laptopa, tableta, dovodi do podešene sinhronizacije podataka. Na ovaj način podaci su dostupni na više strana, pa je potrebno primeniti mere ograničavanja primanja poruka, na samo jednu adresu. Podatke usmerite samo na uređaj koji najviše koristite.

01/05/2023 11:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments