Skrivena tajna Đerdapa

21/07/2020 16:38

Skrivena tajna Đerdapa

Lepota obično i biva teško dostupna, a naročito ako se radi o prirodnoj lepoti – mora biti dobro skrivena od civilizacije i dodira ljudske ruke kako bi ostala izvorna, netaknuta, ne narušena.

Samo te prirodom zaštićene i ne tako lako dostupne lepote jesu ostale u prvobitnom obliku i očuvane. Još jedan primer za to je i vodopad Blederije.

Malo nas zna za ovo ušuškano parče raja. Do njega nije lako doći i do njega vodi samo off road staza. S’ toga zaboravite put kolima dalje od sela Reka nadomak Kladova i Brze Palanke. Od Kladova do Reke imate nekih 25 km asfaltiranog puta kojim možete proći i kroz celo selo, potom se asfalt gubi i dalje idete još 4 km zemljanim putem.

Ali sav taj put – vredi. Stižete do prelepe plave lagune.

Zemljište oko lagune i reke Blederije je veoma klizavo te poseban oprez ako je kišno vreme. Reka Blederija izvire na 109 m nadmorske visine i pleni neverovatnom lepotom, nizvodno od vodopada u nju se ulivaju Sokolovica i Suvaja, potom se spaja sa Ravnom rekom i sve do Dunava nastavlja kao Rečka reka.

Što se tiče vodopada debljina bigra na samom odseku je 5-10 metara, ima oblik potkovice a ispod njega teku i manji slapovi. Sa strane velikog vodopada ima i jedan manji koji tokom leta nestaje, najbogatiji je u proleće kad vode otapaju.

Ovuda prolazi i prečica Rimskog puta ka Dunavu dok Trajan nije probio put kroz kazane.

Postoji inicijativa da ovuda bude i prolaz Evropskog pešačkog puta E-4.

Svakako obiđite i pećinu sa vrelom Sokolovica na 2.5 km od vodopada.

Foto: b92.net

vodopad Blederije

21/07/2020 16:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments