Ovi izumi nastali su sasvim slučajno

11/08/2017 14:57

Ovi izumi nastali su sasvim slučajno

Život s mnogim izumima danas ne možemo da zamislimo. Međutim, da li ste se ikada zapitali kako su neki od njih zapravo nastali?

Veštački zaslađivač

Hemičar Konstantin Fahlberg, 1879. godine, nakon dugog radnog dana, gde je kerperimentisao s katranom, došao je kući na večeru. Ne opravši ruke, dok je jeo, shvatio je da sve ima sladak ukus. Shvatio je da je to zbog supstance koju je koristio u laboratoriji i nekoliko godina kasnije, patentirao je saharin.

Stikeri

Tokom 1968. godine, naučnik Spenser Silver izumeo je lepak koji je veoma loše lepo. Ono što je posebno zabavno jeste činjenica da je želeo da napravi ekstra jak čepak.

Svi su smatrali da ovaj lepak slabe jačine nema nikakvu funkciju, dok drugi naučnik Art Fraj nije došao na ideju da tim lepkom pričvršćava papiriće kako bi pravio obeleživače na stranice njegovih knjiga sa crkvenim pesamama.

Koka-kola

Dok se služio vojsku Džon Pemberton, po zanimanju farmaceut, bio je ranjen. Budući da je razvio zavisnost od morfijuma, Džon je počeo da ekperimentiše s biljkom kokom i vinom od nje, kako bi našao alternativu opijumu i na kraju, stvorio je svoju verziju Vin Marijani tonika. U saradnji s Vilisom Venablom testirao je svoje piće i tražio još bolje kombinacije, a na kraju u recept je ubacio sirom s gaziranom vodom. Na posletku, Pemberton je odlučio da svoj izum prodaje kao piće, a ne kao lek.

Keksići s čokoladnim mrvicama 

Ovaj slatkiš,veoma popularan u SAD, takođe je nastao slučajno. Naime, postoje dve verzije kako je ovaj keks nastao, a jedino zajedničko obema pričama jeste Nestle čokolada.

Prema jednoj priči, domaćica Rut Vejfild pravila je kolač, a budući da joj je nestalo čokolade za kuvanje, iskoristila je običnu Nestle čokoladu. Iako je smatrala da će se i ona otopiti, to se ipak nije desilo i tako je nastao “chocolate chip cookie”.

Druga verzija spominje kuvara Džordža Bučera. On je, praveći kolače, u smesu ubacio Nestle čokoladu koju nije uspeo da otopi mešajući mikserom.

11/08/2017 14:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments