Legenda o Palićkom jezeru

12/09/2020 11:47

Legenda o Palićkom jezeru

Jezera koje krasi sam sever naše zemlje odudara svojom bajkovitošću ušuškanim u autentični izgled bajke o Ivici i Marici, kuća od licidera koje iskaču iz šume vojvođanske idile i ravnice.

Najbolje ćete zapamtiti ovu avanturu ako je doživite u jesen. Palićko jezero, da vas odmah razočaramo, i tako nije za kupanje. Ali ne postoji idealniji ambijent za šetnju i uživanje. 

Put do same Subotice, najlepšeg grada severa Srbije, popločan je žutim mirom ravnice u ovo doba. Smena boja narandžasta, žuta i crvena jari vaše oči veseljem, a ravnica vašoj duši uliva neki ušuškani spokoj. Usput će još šareniju i življu sliku dati koji fazan kako pretrčava put, jata ptica selica, čiji zvuk pozdrava odjekuje prostranom ravnicom, kojoj ovde- imate utisak- nikad kraja nema. Već u blizini Subotice čekaju vas prelepi salaši, velika domaćinstva koja vrve životom, životinjama, mirisima, osmesima, domaćim vinima i rakijom i bogatom istorijom. Potom među svim tim salašima koji greju vaš stomak, nailazimo na veličanstveni Palić, na samo 8 kilometara od Subotice. 

Palić je malo mesto koje čini okolinu mirnog i lepog istoimenog jezera. Neobična naseobina vila posebne arhitekture, okovanih ogromnim dvorištima i visokim krošnjama drveća. Većina vila liči na liciderka srca, iako su unutra najsavremenije opremljeni hoteli, moteli i spa centri. Ovde preovlađuje specifična varijanta mađarske secesije, inspirisane narodnom umetnošću Erdelja. Ovo je totalno drugi svet i zvuk od betonske džungle grada. Na Paliću se nalazi i veliki zoo vrt, poseban po tome što su životinje prilično slobodne, u svojim prostranim ogradama prilagođenim prirodnim uslovima na koji je vrsta navikla. Nema tipičnih kaveza i životinje deluju srećno u najhumanioj i najboljoj imitaciji prirodnog staništa, tako postoji „majmunsko ostrvo“, peščana prostranstva za lame i slično.

Samo jezero je okruženo prelepo uređenim šetalištem sa mnoštvom restorana i kafića u sklopu. Karakterističan je i „ženski štrand“.

Legenda koja se šapuće, kaže kako je ovo jezero nastalo od suza jednog pastira Pavleta, koji je ovde ispasao pa i izgubio svoje stado, on nije mogao da zaustavi suze te je isplakao čitavo jezero, tako je i ovaj skup suza dobio ime po Pavletu – Palićko jezero. To nije zaustavilo druge pastire da ovde dovode stoku, koja se sad kupala u Pavletovim suzama i tako su shvatili da je ova voda lekovita. Subotički lekari su rešili da naprave kupališta i banju na ovom jezeru, a voda se koristila i za dobijanje sode. Vremenom je ovo jezero postalo omiljeno letovalište, čak i mondensko plemstva i građana Hansburške monarhije. Svedok su velelepne građevine iz tog perioda, letnjikovci i vikendice.

Prava istorija nastanka jezera nije sa sigurnošću utvrđena, veruje se da je eolsko, karakteristično za polu pustinjske predele. Posle povlačenja Panonskog mora, radom vetra formirane su depresije koje dopiru do gornje površine izvora. Jedna takva bi mogla biti i Palićko jezero. Slaninitet vode se objašnjava sa rastvaranjem natrium hlorida sa okolnoh terenja i spiranjem istog vodom koja je završila u jezeru. 

Kako god da je nastalo, ovo čudo prirode je jedno od najlepših odmarališta u Srbiji i vredno je i vaše posete.

12/09/2020 11:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments