Jedini 10-ogodišnji izazovi koji su zaista bitni!

21/01/2019 11:16

Jedini 10-ogodišnji izazovi koji su zaista bitni!

Hit na društvenim mrežama, 10-godišnji izazovi ( #10YearChallenge) zahvatio je ceo svet. Ali dok uživamo da gledamo kako su naši prijatelji izgledali pre jedne decenije, zaboravljamo na ono što je zaista važno.

Dok je većinu ljudi zahvatila groznica 10-ogodišnjeg izazova, borci za očuvanje naše planete odlučili su da iskoriste ovu euforiju i upozore na ono što je zaista važno. Globalno otopljavanje, zagađenje planete, uništavanje prirodnih staništa životinja i izumiranje brojnih vrsta samo su neke od tema na koje su nas podsetili borci za očuvanje planete.

U nastavku pogledajte kako ovaj surovi i realni izazov, kada je u pitanju naša planeta, izgleda.

Uništavanje šuma za 10 godina odnelo je mnogo života životinjskih vrsta. Procenjuje se da je za jednu deceniju uništeno preko 15 miliona hektara šuma širom sveta.

Prema procenama, led na Arktiku se topi za oko 12,8% na svakih deset godina.

Na fotografiji iznad prikazano je kako traganje za zlatom utiče na reke u Gani. Naime, 75% reka u ovoj zemlji je zagađeno. A Gana nije jedina država na svetu koja ima ovaj problem.

Svi se sećate onog snimka izgladnelog polarnog medveda. Usled globalnog otopljavanja gubimo sve viže životinjskih vrsta.

Velikog belog nosoroga smo već izgubili.

Uz to, Veliki koralni greben, koji osigurava život brojnim vrstama u moru, polako ali sigurno nestaje, usled zagrevanja okeana.

Da li ćemo se osvestiti i ove fotografije za 10 godina nećemo gledati?

Foto: www.iflscience.com

21/01/2019 11:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments