Koje to ostrvo možemo posetiti samo jednom godišnje?

06/06/2018 11:30

Koje to ostrvo možemo posetiti samo jednom godišnje?

Ostrvo se nalazi na udaljenom arhipelagu Orknijskih ostrva. U pitanju je nenaseljeno ostrvo po imenu Ejnhalou.

Vreme na ostrvu kao da stoji, od kako ga je pogodila epidemija kuge u 19. veku.

Ostrvo Ejnhalou

Ostrvo se nalazi severno od kopna Škotske i predstavlja nekadašnje mesto hodočašća, folklora, riutala ali i duhova. Danas je potpuno zaboravljeno.

Ne postoji trajekt koji bi vas odvezao do ovog ostrva. Zanimljivo je da se do ostrva ne može doći 364 dana u godini, iako je na 500 metara od Mejnlanda.

Putovanje do ostrva organizuje Društvo za kulturno nasleđe Orkni, a oni predstavljaju i jedinu šansa da dođete do ostrva. Sve i da imate sopstveni brod i želju da se upustite u avanturu, odlazak na ovo ostrvo veoma je rizičano, zbog jakih struja.

Područje ostrva rasprostire se na 900 metara i to u obliku srca. Kako je nisko položeno, najviša tačka iznosi samo 40 metara. Karakteriše ga ista boja i kontura kao i svako drugo škotsko ostrvo.

Misterija ostrva

Postoje razne teorije o ostrvu. Naime, stanovnici Orknija su odrasli slušajući razne priče o duhovima i druge mitove.

Legenda kaže da je ostrvo začarano. Skandinavski zli duhovi pretvaraju u vazduh svakog ko kroči na tlo ostrva. Postoje naravno, i priče o sirenama, čarobnjacima, vodenim bićima i druge priče.

Mitovi i legende, samo su pojačali misteriju ovog neobičnog ostrva na najudaljenijem arhipelagu. U istorijskim spisima iz 13. veka, ostrvo se samo usput spominje, dok mnoga druga ostrva ovog arhipelaga imaju opis početka. Ejnhalou kao da nestaje.

Lokalno stanovništvo veruje da se ostrvo nalazi između dva sveta, kako u istorijskom tako i u geografskom smislu.

Arheolog sa Univerziteta u Invernesu, Den Li navodi da je epidemija kuge 1851. godine, odnela veliki broj života, a porodice koje su preživele su pobegle. Priča kaže da je gospodar ostrva skinuo krovove sa kuća pobeglih porodica i zapalio ih, kako bi sprečio njihov povratak na ostrvo. Od tada je ovo ostrvo nenaseljeno.

Ostrvo krasi jedan drevni kameni manastir, kao i razne praistorijske humke i ostaci zidina iz kamenog doba.

Sveto ostrvo ili Eyin Helga

Ostrvo Ejnhalou u prevodu znači Eyin Helga ili Sveto ostrvo. Manastir na ostrvu datira iz 12. veka, iako mnogi tvrde da je Orkni jedino mesto u zapadnom delu Evrope koje nema potvrđen manastir.

Ejnhalou nije u potpunosti napušteno ostrvo. Ono je dom mnogih morskih ptica, a litice su pune gnezda vrsta kao što su galebovi i arktičke čigre.

06/06/2018 11:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments