Zašto doživljavamo čuveni deža vi?

11/06/2023 12:24

Zašto doživljavamo čuveni deža vi?

Psihološki fenomen “deža vi”, predstavlja onaj čest osećaj da smo nešto već videli ili doživeli.

Ovo se već dogodilo? Koliko puta ste se našli u situaciji gde ste to pomislili? Stručnjaci objašnjavaju ovaj fenomen.

“Deža vi”

Deža vi u prevodu sa francuskog jezika znači “nešto već viđeno” ili promnezija u grčkom jeziku poznato kao “predsećanje”. U pitanju je jak utisak da smo već proživeli određen trenutak iako se on dešava po prvi put.

Frojd je izneo tezu koja objašnjava ovaj fenomen kao raniji, odnosno potisnut i zaboravljen doživljaj. S druge strane, parapsiholozi objašnavaju pojavu kao iskustvo koje proizilazi iz prošlog života, dok većina stručnjaka nema racionalno objašnjenje za ovu psihološku pojavu.

Dok jedna grupa naučnika podržava tezu da se “deža vi” oslanja na emocionalne reakcije koje se javljaju kao odgovor na slične događaje, drugi pak smatraju da je u pitanju vremenska razlika ili jaz između samog momenta doživljavanja, proživljavanja i pamćenja.

Britanski profesor Kris Mulin, koji se bavi izučavanjem pamćenja, objašnjava “deža vi” kao posledicu, odnosno rezultat “zbrke” u pamćenju.

S Državnog univerziteta u Koloradu navode da je u pitanju drugačija moždana “greška”. Naime, profesorka kognitivne psihologije En Kliri, ističe da je problem u našem sećanju, nešto što se dogodi i aktivira sećanje sličnog iskustva iz prošlosti ali mozak ne uspeva da se seti.

Sama činjenica da ne postoji adekvatno racionalno objašnjenje za ovu psihološku pojavu, potvrđuje tezu da još dosta toga treba da naučimo o sopstvenoj vrsti i funkcionisanju mozga.

11/06/2023 12:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments