Banda makakija oterala ljude u kaveze

13/04/2021 14:01

Banda makakija oterala ljude u kaveze

Tajlandski majmuni iz porodice makakija preplavili su grad Lopburi boreći se za hranu, a očajno stanovništvo je počelo da ih hrani i fast fudom. Otprilike 6.000 majmuna slobodno šeta gradom i krade sve što je za jelo. Ove životinjice su bile atrakcije za turiste, a sada predstavljaju glavobolju lokalnom stanovništvu.

Kako piše AFP, zbog žestokih okršaja suprotstavljenih “bandi” majmuna, ljudi su se zabarikadirali u svojim domovima. U gradu sa oko 750.000 stanovnika postoje svojevrsne “kritične zone” koje svi izbegavaju. Iako građani pokušavaju  da  uspostave “dobrosusedske” odnose, majmunčićima to povećava agresivnost. Pre pandemije ovi primati su uživali u izobilju banana, kojima su ih zasipali turisti, ali sada turista nema i zbog toga su vrlo ljuti.

U tom besu majmuni se često tuku, a kako bi sprečili te izlive agresije stanovništvo ih hrani svime i svačim – od pahuljica preko slatkiša do gaziranih pića. No, to je dodatno otežalo situaciju, jer su ekstra šećeri ojačali energiju makakija. U strahu od njih, neki ljude žive u žičanim kavezima. Ograde su postavili gde god su stigli kako im majmuni ne bi krali hranu, uzimali stvari i maltretirali ih.

Ulični prodavci su na oprezu da im nestašni kradljivci ne ukradu robu ispred nosa. Osim voća i povrća majmuni su naučili i kako da “pozajme” sunčane naočare s glava ljudi. Dom makakijima je, trenutno, u napuštenom bioskopu, koji lokalci izbegavaju.

Uprkos pometnji i novonastaloj situaciji, građani se saosećaju s majmunima. Jer im nije lako u Lopburiju, posebno, jer za te živahne životinje nema izvora pitke vode niti dovoljno visokog drveća na koje se mogu penjati. Zato im ljudi, a i u strahu od njih pomažu koliko mogu. U cilju poboljšanja situacije gradske vlasti su inicirale pojačanu sterilizaciju majmuna.

Festival

Svake godine, poslednje nedelje u novembru, organizovala se proslava u čast makakija, jer su doprinosili prosperitetu grada. Lopburi je smešten u istoimenoj provinciji i predstavlja spoj istoka i zapada odnosno drevnog i modernog. Lopburi se nalazi 155 km severno od Bangkoka.

Ovo je moderan grad i dom je majmunima od kojih većina živi oko drevnih ruševina. Njima u čast su svake godine im lokalci i gosti ostavljali ogromne količine voća i povrća. Majmuni ovde, delimično, opstaju i zbog budističkog suprotstavljanja ubijanju životinja. Preciznije, mnogi meštani veruju da su oni potomci indijskog boga Kale.

Festival se organizuje u kmerskom hramu Prang Sam Jot i na trpezi budu razne đakonije: od kikirikija, kupusa, lubenica, banana, bundeva i ananasa do kuvanih jaja i krastavaca. Posebno omiljene poslastice makakija su jaja i krastavci. Iako zanimljiv prizor, posetiocima se savetuje da čuvaju svoje dragocenosti, najviše ogrlice, minđuše, fotoaparate, telefone… jer “slavljenici” vole malo da kraduckaju.

Uz makakije, na Tajlandu ima još vrsta koje uživaju posebnu pažnju. Slon je nacionalni simbol te države. Od 100.000 pripitomljenih slonova, koliko ih je bilo 1850. godine, sada ih ima manje od 2.000. Krivolov zaštićenih vrsta je ovde veliki problem, a lovci su desetkovali populacije tigrova, leoparda… Mnoge životinje, medvedi, krokodili i kraljevske kobre se uzgajaju ili love zbog mesa ili zbog navodnih lekovitih svojstva. Iako je takva trgovina nezakonita, prodaja se odvija i dalje na bangkoškoj “pijaci” Čatučak.

 

 

13/04/2021 14:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments