Činjenice o Bremu Stokeru- tvorcu Drakule koje niste znali

12/12/2017 12:48

Činjenice o Bremu Stokeru- tvorcu Drakule koje niste znali

Zaista, malo je likova iz književnosti poput Drakule, koji toliko dugo fasciniraju svet i služe kao inspiracija za filmove i serije. Do najpoznatijih filmova i cele vampir industrije ne bi nikada ni došlo da nije bilo Brema Stokera.

Davne 1897. godine, Brem Stoker objavio je svoj roman “Drakula”, koji je proglašen jednom od najboljih horor priča svih vremena. Malo koji lik iz književnosti je već decenijama ovoliko popularan kao Drakula, a sama zabavna industrija od tada razvila je bezbroj sličnih priča o vampirima i grofu Drakuli. Dok o ovom liku znamo skoro sve, njegov tvorac ostao je u senci.

U nastavku otkrijte neke malo poznate činjenice o Drakulinom tvorcu.

“Drakula” nije njegov jedini roman

Stoker je zapravo napsiao još mnogo romana, a nisu se svi bavili horor tematikom. Ukupno, Brem je napisao 12 romana, a jedini koji se za njega zaista vezuje jeste upravo Drakula.

Uzoran student

Brem je studirao na Triniti koledžu u Dablinu. Pored dobrih ocena, Stoker je za šest godina školovanja, postao i predsednik Univerzitetskog filozofskog društva kao i revizor Koledžskog istorijskog društva. Uz to, bio je i jedan od najboljih sportista u kampusu.

Oskar Vajld

Nako što je nekoliko godina radio kao kritičar u pozorištu u Dablinu, Stoker je upoznao Florens Balkomb. Poznata po lepoti, ona je imala mnogo udvarača, pa tako, između ostalog, i Oskar Vajd se borio za njenu ljubav. Ipak, na kraju, Florens se udala za Brema. Nakon venčanja, par se seli u London, a zajedno, imali su jednog sina- Irvinga

Henri Irving

Henri Irving, poznati engleski pozorišni glumac, bio je Bremov savremenik. Kada je Stoker napisao kritiku o Irvingovoj interpretaciji Hamleta, Irving i Brem su se sprijateljili, a Brem postaje njegov lični asistent. Tako je Henri postao popularan i interpretacijom Drakule koju je izvodio.

Poznati prijatelji

Zahvaljujući poznatom glumcu i šefu Irvingu, Stoker je upoznao brojne tada ugledne ljude poput Artura Konana Dojla i slikara Džejmsa Maknila Vislera. Uz to, Brem je imao prilike da upozna i dva predsednika SAD- Tedja Ruzvelta i Vilijama Meknilija.

12/12/2017 12:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments