Zašto se kaže da plemići imaju plavu krv?

06/05/2017 12:38

Zašto se kaže da plemići imaju plavu krv?

Često se može čuti da kada se govori o nekim predstavnicima plemićkih porodica da se govori o ljudima koje imaju “plavu krv”. Da li znate šta to znači?

Naravno, to ne znači da oni krv plave boje, već je to samo metafora koja svoje značenje krije mnogim pričama i mitovima o tome kako je ovaj naziv nastao.

Sangre azul

Izraz “plava krv”, odnosno “sangre azul” nastala je tako što su pripadnici aristokratskih porodica veoma često imali svetao ten, pa se kroz njihovu kožu jasno providele vene – koje su inače plave boje. Prema jednom mišljenju plemići su bili svetlijeg tena jer su jednostavno živeli u zatvorenom prostoru i retko su napuštali svoje odaje.

Nasuprot njima, pripadnici radničke klase nisu imali tako svetao ten, već tamniju kožu, kako zbog manjka higijene, tako i zbog češćeg izlaganja suncu zbog teškog rada na otvorenom.

Pročitajte i: Zašto su vene plave kad nam je krv crvena?

Ovaj izraz možda vodi poreklo još iz perioda kada su Iberijsko poluostrvo (Španiju) počeli da naseljavaju Mavri, koji su bili tamnoputi i koji su se mešali sa lokalnim stanovništvom svetlije puti. Kako je plemićka porodica, za razliku od “običnih ljudi” uspela da zadrži svoju svetlu put – često su ponosno isticali to kao svoju prednost i ono što ih čini različitim i posebnim.

Kako su se oni tada nazivali “plavom krvlju”, tako je izraz nastavio da se i kasnije koristi za sve pripadnike aristokratske, plemićke porodice širom sveta.

06/05/2017 12:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments