Mašina za generisanje munja

13/09/2020 14:30

Mašina za generisanje munja

Mašina koja se nalazi u gustim sovjetskim šumama i stvara munje, visine i do 150 metara i moćne kao sve elektrane u Rusiji zajedno! Odmah je vezuju za Teslu ali nema preterano veze sa stvaranjem električne energije ili energije uopšte. Ovo je mašina koja se koristi za testiranje materijala.

Iako izgleda kao deo seta nekog sci-fi filma, Marx generator, ponekad pogrešno tumačen kao Teslina zavojnica, izgrađen je od strane ruskog Instituta  za elektrotehniku 1970. godine, skriven u šumi u malenom gradicu Istre na 40 kilometara od Moskve. Uređaj ima samo jednu svrhu- stvaranje munja, a zatim usmeravanje istih na materijal kako bi se testirala njegova izolacija i otpornost na munje (posebno korisno kod aviona, vozova, automobila…)

Max Generator je apsolutno jedinstven-ništa na svetu nije poput njega , pre svega zbog svoje izuzetne sposobnosti napajanja. Na svom vrhuncu sposobnosti, kada se munja ispušta na izolovanu platformu, ova super mašina ima snagu jednaku svim proizvodnim postrojenjima u Rusiji- uključujući i termoelektrane, hidroelektrane, elektrane koje rade na principu snage vetra, nuklearne i solarne elektrane- zajedno! No, ovo traje samo oko 100 mikrosekundi.

Ova mašina za generisanje munja, još uvek bez konkurencije u svom kapacitetu pražnjenja, je sposobna da stvori 150 metara visoku veštačku munju, za koju se veruje da je ujedno i najveća na svetu. Ova munja se oslobađa na posebnoj (jako) izolovanoj platformi prepunoj senzora koji detektuju kako se testirani materijal ponaša kada ga pogodi munja.

Istraživački centar Istra je sproveo mnoge testove od sovjetskih vremena, a pošto je mašina jako skupa za korišćenje, u novije vreme se pali samo u posebnim prilikama. Poslednji put je korišćena za ispitivanje materijala ruskog aviona Sukhoi Superjet.

Zvanično, Marx generator se nikad nije koristio za uticaj na vremenske prilike, ali zato niko ne osporava da se koristio prilikom izrade /testiranja „oružja budućnosti“.

13/09/2020 14:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments