Koji italijanski grad je uklet?

03/08/2018 12:24

Koji italijanski grad je uklet?

Legenda kaže da je ovaj gradić na jugu Italije obavijen kletvom.

U okrugu Matera, prostire se Kolobraro, mesto koje broji 1.500 stanovnika.

Zašto je ovaj grad uklet?

Italijani nerado izgovaraju ime ovog mesta – Kolobraro, jer veruju da je ono ukleto. Iako ne postoje konkretni i zabeleženi podaci o tome ko ga je i zašto prokleo, Italijani veruju da kletva ima veze sa njegovim imenom. Naime, izvedeno je od imenice “coluber”, u prevodu zmija, koja se u mnogim kulturama posmatrala kao simbol zla.

Strašne priče o prokletstvu, koje se prenose s kolena na koleno, mogu se čuti u Kolobraru. Neke od najstrašnijih su da su se u ovom mestu rađala deca sa po dva srca, tri plućna krila, ali i priče o užasnim okupljanjima veštica.

Ovaj “ukleti” gradić poznat je po velikom broju nesreća, uglavnom saobraćajnih, a prema verovanju lokalaca, za to su krive mračne sile i veštice. Sve loše što se dogodi u Kolobraru, stanovnici pripisuju kletvi.

FOTO:www.italiantribune.com

Legenda o kletvi

Dugo su se stanovnici okolnih mesta plašili da prođu kroz Kolobraro, a priča o legendi i o prokletstvu zaživela je ponovo tokom 20. veka.

Italijani tvrde da su za to krivi jedan advokat i jedna veštica.

Prema legendi, Bijađo Virđilio je bio uspešan advokat koji nikada nije izgubio slučaj. Jednog dana, tokom suđenja izgovorio je: “Ako lažem, neka ovaj luster sad padne”. I luster je pao.

Virđilo i njegova porodica su prestravljeni, nakon ovog slučaja napustili Kolobraro. Od tog momenta njegovo ime smatra se sinonimom za loš znak.

Ubrzo nakon tog događaja u gradić je stigao stranac, antropolog, kako bi pronašao vešticu koja će mu skinuti zle čini. Sreo je La Cattre, mršavu staricu i pomislio da je sreo jednu od čuvenih veštica Kolobrara. Međutim, ubrzo su njega i njegove prijatelje zadesili neobični događaji i nesreća.

Stanovnici veruju da su advokat i La Cattre, probudili drevnu kletvu, koja pogađa samo Kolobraro, one koji ga posete i one koji u njemu žive.

Iz tog razloga se turisti pa i stanovnici okolnih mesta plaše da izgovore njegovo ime. Italijani obično ovo mesto nazivaju “taj grad” ili “selo bez imena”, dok su ga strani mediji prozvali “najukletijim u Evropi”.

Mnogi su legendu iskoristili za dobru zabavu ali i zaradu. Svakog leta se u Kolobraru održava festival “Noćni san u Tom Gradu”, kada se proslavlja duga istorija grada i kada kletva postaje magija.

Kolobraro se nalazi na jugu Italije, na vrhu brda s pogledom od kog zastaje dah.

03/08/2018 12:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments