Baobabi u Africi pred izumiranjem

13/06/2018 10:02

Baobabi u Africi pred izumiranjem

Baobabi su jedan od simbola Afrike i predstavljaju zaštitni znak svake savane, a preti im izumiranje.

Naime, većina stabala baobaba se sasušila, a za sve su krive klimatske promene, navode stručnjaci.

Smanjuje se broj baobaba

Tokom druge polovine 19. veka, veliki broj baobaba na području Afrike počelo je da se suši. Stručnjaci navode da se stanje pogoršalo u poslednjih 10 do 15 godina, zbog visokih temperatura i suše.

Krivac za ovu pojavu je promena klimatskih uslova, koja je dovela do delimičnog ili potpunog sušenja većine najstarijih baobaba.

Baobab stabla potiču s Madagaskara, a naučnici tvrde da mogu doživeti starost dužu od hiljadu godina. Karakterističan je po mogućnosti stvaranja rezervi vode unutar stabla.

Stari baobabi, stanovnici su savane između 1.100 i 2.500 godina i predstavljaju njen zaštitini znak. Njihova velika stabla i grane slične korenju, koje se uzdižu prema nebu, upečatljiv su prizor svake savane.

Odlazak džinova

Sa Univerziteta Babeš-Boljaju Rumuniji navode da je u poslednjih 12 godina, čak devet od 13 najstarijih baobaba, potpuno sasušeno.

Sprovedena studija otkrila je da se među “žrtvama” nalaze i tri savanska diva. U pitanju su najstariji baobab u Zimbabveu, Panke, koji je star 2.450 godina, zatim najširi baobab Platland, koji se nalazi u Južnoafričkoj Republici, a čija širina debla iznosi oko 10 metara i Chapman u Bocvani, baobab koji je proglašen nacionalnom baštinom i na čijem se stablu nalaze urezani inicijali slavnog istraživača Dejvida Livingtona.

Naučnici su došli do ovog otkrića tokom istraživanja tajne dugovečnosti baobaba.

Ističe se da je područje koje predstavlja dom ovih stabala, afričko područje koje se najbrže zagreva. Velike klimatske promene utiču i na životni vek ove vrste.

13/06/2018 10:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments