Pivo u zelenoj ili braon flaši?

03/10/2018 11:57

Pivo u zelenoj ili braon flaši?

Ukoliko ste ljubitelj piva, verovatno ste se nekad zapitali zašto su flaše za pivo zelene ili braon? Odnosno, zašto nisu crvene ili žute?

Stučnjaci ističu da su razlozi sasvim opravdani.

Boja flaše

Pivo se pravi i pije hiljadama godina, međutim, tek je u 19.veku počelo flaširanje.

Naime, kada je krenula komercijalizacija pića, pivari su shvatili da će flaširanjem ovog napitka sačuvati njegovu svežinu.

U početku se pivo prodavalo u običnim flašama, od proiznog stakla. Ova praksa se pokazala dobrom, jer su pivo odlagali na mračnim i hladnim mestima.

Međutim, pivari su ubrzo ustanovili da pivo u takvim flašama, kada je izloženo suncu, poprima neprijatan miris. Naime, bezbojna stakla propuštaju UV zrake, a ovaj proces oslobađa kiselinu iz hmelja, koja u hemijskoj reakciji sa sumporom prisutnim u pivu pravi jedinjenje slično onom koje tvorovi ispuštaju da oteraju grabljivice u prirodi.

Kako bi se rešili neprijatnosti, pivari su uveli braon flaše.

A zelene flaše?

Do nestašice braon flaša došlo je tokom Drugog svetskog rata, te su odabrane zelene.

Pivopije imaju svoje urbane legende, kao posebna objašnjenja za takav postupak. Mnogi se retko odlučuju za zelene flaše i radije biraju braon.

Tehnolozi iz pivara ističu da se na proizvodne trake na svakih 99 ili 999 braon flaša stavlja jedna zelena kako bi se pratila proizvodnja i uzimali uzorci na proveru.

Savremena tehnologija danas pruža bezbojne flaše koje ne propuštaju UV zrake, ali uprkos tome, pivari je više ne koriste.

03/10/2018 11:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments