Činjenice o smehu za koje niste znali

01/09/2017 10:23

Činjenice o smehu za koje niste znali

Smeh je jedan od najstarijih oblika izražavanja i sredstava komunikacije među ljudima, a dokazano je da se i pojedine životinje takođe smeju. Šta još niste znali o smehu, pročitajte u nastavku.

Parovi koji se smeju zajedno – ostaju zajedno

Ova stara izreka nije izmišljotina nego istina. Američki psiholozi sproveli su zanimljivo „ljubavno“ istraživanje i otkrili kako parovi koji se u stresnim situacijama okreću humoru bolje rešavaju probleme u vezi i zadovoljniji su, a njihove veze su dugotrajne.

Smeh nije moguće kontrolisati

Kada vidite druge ljude kako se smeju, ne možete se kontrolisati – nasmejete se i vi, zar ne? To se događa zato što zvuk smeha aktivira deo u našem mozgu koji priprema mišiće lica na micanje i nemoguće je suzbiti tu reakciju.

Smeh sagoreva kalorije

Smejte se što više jer će, prema istraživanju univerziteta Vanderbilt, samo 10 minuta smeha dnevno sagoreti 50 kalorija. Istraživači su otkrili da se usled povećanja brzine otkucaja srca a samim tim i veće potrošnje kiseonika tokom smejanja podstiče gubitak kalorija.

Smeh pomaže celokupnom stanju organizma

Brojne studije potvrdile su dobar uticaj smeha na naše zdravlje. Gotovo da nema aspekta u zdravlju koje iskren smeh neće poboljšati. Između ostalog, poboljšava pamćenje i mnoge druge funkcije mozga, pozitivno deluje na protok krvi, imunitet, nivo šećera u krvi i olakšava nam spavanje.

Smeh nije povezan s humorom

Smeh nije uslovno vezan za zbijanje šala. Iako nam se čini da nema smeha bez dobrog vica, situacija je upravo suprotna. Više od 80 posto osmeha izazove običan razgovor.

Izvor: duhoviti.com

01/09/2017 10:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments