Potrošnja kafe: Da li ćemo uskoro popiti “svu kafu sveta”?

19/10/2015 10:45

Potrošnja kafe: Da li ćemo uskoro popiti “svu kafu sveta”?

Kada se uporede istraživanja i statistički podaci o količini kafe koja se troši u toku jedne godina na svetskom nivou dolazi se do vrtoglavih brojeva.

Ono što je “zabrinjavajuće” nije to što se u odnosu na poslednjih 20 godina sada potrošnja kafe udvostručila, nego nešto drugo.

“Nikada se u svetu nije toliko pila kafa kao u poslednjih 20 godina tokom kojih je potrošnja gotovo udvostručena”, saopštio je direktor Međunarodne organizacije za kafu (ICO) Robeiro Oliveira.

Kada se gleda samo na potošnju kafe – može se reći da je optimizam opravdan, ali loša perspektiva za ovogodišnju proizvodnju je ono što kvari radost. Zbog jakih kiša u Brazilu, koji je najveći proizvođač kafe na svetu, ali i suše u Kolumbiji i bolesti kafe koja hara u centralnoj Americi, postoji doza zabrinutosti za tržište kafe.

Svake godine poraste potražnja za kafom – na svetskom nivou čak u proseku za 2,5 odsto.

Međunarodna organizacija za kafu ima podatke prema kojima će se potrošnja kafe na svetu za 10tak godina povećati na 25 miliona džakova godišnje – gde je svaki džak težak 60 kilograma.

Pitanje je da li će polja kafe moći da se oporave i da li će tržište moći da da onoliko koliko kafe koliko je svetu potrebno? Ili ćemo biti prinuđeni da tražimo alternativu?

19/10/2015 10:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments