Ova mušica ubija mrave na jeziv način!

20/07/2018 09:08

Ova mušica ubija mrave na jeziv način!

Ovaj parazit čini da mravi postanu zombiji. 

Naime, reč je o parazitu koji se nastanjuje unutar domaćina i upravlja njime, do momenta zrelosti, kada ga ubija.

Parazit Pseudacteon

U pitanju je vrsta grbave muve, koja pripada redu dvokrilaca – pseudacteon.

Entomolog Stanford D. Porter primetio je da je populacija vatrenih mrava u Južnoj Americi upola manja od populacije na severu. Ubrzo je otkrio o čemu se radi.

Ženka, ove vrste grbave muve, leti nekoliko milimetara iznad mrava, kog je označila kao metu. Kada proceni da je momenat odgovarajuć, ženka ovog parazita ubrizgava jajašca u mrava. Ova muva poseduje potkožnu injekciju, koja smešta jajašca u područje između mravljih nožica.

Nakon prenosa, larve pronalaze put do mravljeg mozga, gde se hrane telesnom tečnošću mrava i borave nekoliko nedelja. Za to vreme, one imaju potpunu kontrolu nad mravom.

Kada parazit zauzme telo mrava, kolonija uglavnom primeti neobično ponašanje i isključuje mrava, odsnosno osuđuje ga na samoću. Međutim, kada su ove larve u pitanju, mrav se ponaša normalno i ostali članovi kolonije ništa ne primećuju. Verovatno, jer je larvama potrebno da se mrav redovno i dobro hrani, kako bi se hranile i one, što ne bi bilo moguće ukoliko bi mrav ostao sam, van kolonije.

Kada je larva zrela i spremna da “izađe”, ona “šalje” mrava u vlažno područje, kako bi mogla pravilno nastaviti da se razvija, jednom kada se nađe van mrava.

Larva oslobađa hemikaliju koja uništava mravlju membranu i koja dovodi do otpadanja mravlje glave. Ove larve jednostavno progrizu svoj put kroz membranu i tkivo.

Nekoliko nedelja kasnije, larve postaju odrasle mušice koje kreću u potragu za novom žrtvom.

20/07/2018 09:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments