Kako je Galileo pokušao da izbegne inkviziciju?

28/09/2018 11:37

Kako je Galileo pokušao da izbegne inkviziciju?

Dugo su se naučnici pitali koliko su tačne informacije u pismu o Sunčevom sistemu iz 1613. godine.

Da li je Galileo Galilej zaista izrekao sve te strašne stvari koje su opisane u pismu ili je katolička crkva promenila njegove reči kako bi ga optužila za jeres?

Otkriveno drugo psimo

Možda su naučnici konačno dobili odgovor na ovo pitanje.

Naime, u arhivi biblioteke u Velikoj Britaniji, otkriveno je drugo izgubljeno pismo.

Prema Galileu, zvaničnici su promenili njegove reči i objavili kopiju kao dokaz jeresi. Galileo je napravio još jednu kopiju svog pisma kako bi dokazao da je sve nameštaljka.

Tek nedavno je otkriven dokument koji prikazuje drugu stranu priče.

Pismo je počivalo vekovima, zavedeno pod pogrešnim datumom. U pitanju je originalni nacrt pisma koje je Galileo poslao pijatelju Beneditu Kasteliu, 1613. godine. Na dnu pisma nalaze se inicijali “G.G.”.

Galileo je u pismu optužio interpretaciju katoličke crkve o astronomiji. Argumenti su upotrebljeni protiv njega, nakon što ga je inkvizicija izvela pred sud i osudila ga 1633. godine.

U drugoj verziji ovog dokumenta stoje brojne izmene, kao pokušaj da se umanji oštrina jezika koja se mogla smatrati jeretičkom.

Reči koje je Galileo prvobitno napisao, oštro su kritikovale crkvu. Ove reči su kasnije promenjene, odnosno precrtane kako bi nagovestile da je sam Galileo uneo izmene, tako da ne budu uvredljive pred očima crkve.

U jednom odeljku navodi da su određene biblijske tvrdnje lažne, a opis je kasnije precrtan i dopunjen rečima “izgleda drugačije od istine”.

Ako je dokument onakav kakvim se čini, Galileov izvorni izbor reči je bio mnogo neprihvatljiviji od verzije koja je poslata u Vatikan. Ipak, Galileo je tvrdio da pismo koje je inkvizicija koristila zvuči kao kritika zato što je crkva promenila reči pisma.

On je u pismu, koje je poslao prijatelju, Pjeru Diniju, 1615. godine, tvrdi da je dokument koji je crkva upotrebila, “prevara”.

Galileo Galilej je optužen za jeres, 1633. godine i izrečena mu je zatvorska kazna. Kasnije je prebačen u kućni pritvor, a devet godina kasnije je preminuo.

28/09/2018 11:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments