Bodljikavi delikates – morski ježevi na tanjiru!

05/06/2020 15:51

Bodljikavi delikates – morski ježevi na tanjiru!

Ne u moru nego na tanjiru! Lov na ove stanovnike morskog i okeanskog dna je zabranjen u većem delu sveta ali ipak su i dalje cenjeni specijalitet restorana mnogih priobalnih zemalja.

Morski ježevi ispod onih ogromnih bodlja imaju fini mesni ljudima jestivi deo telašca. Taj mali jestivi deo je, šokiraćete se, „gonads“ ili polni organ ove životinje, koji se nalazi unutar ljušture.

Ukus ovog delikatesa je sladak, morski a struktura je glatka. Morski ježevi se mogu kuvati ili se koriste za izradu raznih pena i kremova, a najčešće se jedu sirovi.

Najčešće se serviraju oni tamno ljubičasti, veličine teniske lopte, koji se uzgajaju u Norveškim morima i na Pacifiku.

Kod nas ih nećete susresti često na meniju ali oni jesu cenjen delikates u mnogim evropskim kuhinjama, najčešće južne Španije i severne Norveške. Iznenadiće vas da se u grčkoj mitologiji spominje kako su se ovim delikatesom gostili bogovi. U Japanu su na ceni kao „uni“ i često se od ovih morskih bića sprema suši.

Kao i kod svih morskih plodova jako je bitna svežina! Najbolji indikator je miris, a oni se najčešće prodaju živi pa se može videti.

Ovaj specijalitet se zove i morski kavijar kako je ukus najsličniji, najčešće se uparuju sa parčetom tosta što ističe ukus ježa. U Japanu se služe kao suši sa nudlama a u Italiji se često slažu sa taljetelama. Preporuka vrhunskih kuvara da se u ovom delikatesu uživa izvorno, direktno iz školjke, pomeranjem bodlja.

05/06/2020 15:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments