Ovo je jedina životinja koja je dva puta izumrla

27/11/2017 12:43

Ovo je jedina životinja koja je dva puta izumrla

Bukardo, vrsta španske divokoze, je prva životinja koja je čak dva puta spašavana od izumiranja i prva životinja koja je dva puta zaista i izumrla.

Poznata i pod nazivom pirinejski kozorog, bukardo je nekada živeo na prostorima pirinejskih planina na granici Francuske i Španije, kao i na prostorima Baskije, severne Katalonije, Navarije i severnog Aragona. Uprkos tome što je bila deo regionalnog ponosa, ova životinja lovljena je zbog interesantnih rogova, a do polovine 20. veka, lov na njih postao je sve učestaliji.

Do 1997. godine, na svetu je ostao samo jedan bukardo i to ženka, koju su pronašli rendžeri zarobljenu ispod palog stabla, u Ordesa nacionalnom parku. Veterinar Alberto Fernandez Arias je pre nego što je ova ženka uginula, uzeo uzroke ćelija i, poučen iskustvom kloniranja ovce Doli, odlučio je da klonira i ovog sisara.

Tako 2003. godine, u jajnu ćeliju obične koze ubačene su ćelije bukarda, i 30. jula,  uprkos svim izgledima,na svet je došla bukardo ženka. Ovo je u istoriji prvo oživljavanje izumrle vrste životinje. Međutim, usled problema sa respiratornim sistemom, mladuče je uginulo ubrzo nakon rođenja.

Naučnici su u naknadno objavljenoj studiji, u kojoj su do detalja opisali ceo proces, napomenuli da ovime nisu želeli da postanu pioniri ni u čemu, već da spasu bukardo divokozu. Nažalost, u tome, na posletku, ipak nisu uspeli.

 

Pročitajte još i:

Ovako izgleda poslednji mižjak belog severnog nosoroga

27/11/2017 12:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments