Ljubav u doba korone

03/04/2020 10:45

Ljubav u doba korone

Ljubavne veze nikada nisu bile lake. Potrebno je naći zajedničke interese, praviti kompromise, zadržati entuzijazam s početka veze.

U vreme pandemije je još teže održati vezu. Kao da nije bilo dovoljno teško i komplikovano i pre toga, a sada sa izolacijom postaje još teže. 

Bez obzira na to u kom stadijumu vas je zatekao koronavirus – opušteni flert, zajednički život, tek što ste se verili itd. – stvari bi mogle jako lako krenuti nizbrdo ako nemate stalno na umu to da treba da se borite za vašu vezu. 

Svi su pod mnogo većim stresom sada – tu je opravdan strah od virusa, strah za drage osobe, izolacija mnogima jako teško pada, kao i rad od kuće, neki su ostali bez posla, drugi imaju manja primanja, treći ne znaju da li će njihov posao opstati, a osećaj neizvesnosti nas sve melje.

Neki od nas imaju mogućnost da rade od kuće, što im daje osećaj kontinuiteta i pomaže da se koncentrišu na nešto drugo osim na egzistencijalne dileme. Drugi nemaju tu mogućnost, pa se po ceo dan samo razvlače po kući. Dosadilo im je gledanje serija i čitanje knjiga u nedogled.

Dosada u dvoje nikako nije povoljna onda kada je nametnuta na neodređeno vreme. Ne znamo kada će se sve ovo završiti, a mnogi ne znaju ni kako da zadrže harmoniju u ljubavnom odnosu u ovoj situaciji.

Evo nekoliko saveta kao da održite vezu dok sve ovo ne prođe:

  1. Koncentrišite se na pozitivne strane vašeg odnosa a ne na uzroke vaših svađa. Svaki par ima jednu ili više stvari oko kojih se svađa. Pošto je ceo vaš život sada stavljen na pauzu, stavite na pauzu i uzroke vaših nerazumevanja. Pokušajte da zaboravite sa stvari oko kojih ste se svađali i dogovorite se da ćete sve raspraviti kada se ova situacija zavši. Bolje je da se koncentrišete na pozitivne strane vašeg odnosa I da iskoristite to što imate višak vremena i niste umorni, da jedan drugom pričinjavate razna iznenađenja.
  2. Kuvajte zajedno! Pripremajte omiljena jela onog drugog, napravite neko novo jelo ili smislite vi novi recept. Ovo je idealan način da iskoristite vreme kreativno, da napravite užitak i sebi i partneru.
  3. Provodite vreme odvojeno. Jako je bitno da ne budete konstantno zajedno. Koliko god da ste kompatibilni, u određenom trenutku će vam druga osoba dosaditi. Svako ima potrebu za intimnošću i mirom. Ako imate tu mogućnost, provedite nekoliko sati u odvojenim prostorijama.
  4. Naučite nešto novo zajedno. Dobra stvar kod karantina u današnje vreme je to što imamo internet. Na internetu možete naći bilo šta, pa i kurseve koji vas zanimaju. Predložite voljenoj osobi da pohađate zajedno neki kurs. To može biti neki strani jezik, koji potom možete zajedno da vežbate.
  5. Vežbajte! Nedostatak fizičke aktivnosti će vas učiniti još nervoznijim, tako da bi bilo idealno da počnete zajedno da vežbate. Ne samo što ćete se zaokupiti još nečim, nego ćete sprečiti gojenje u izolaciji, a osećaćete se i psihički rasterećenije. 
03/04/2020 10:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments