Kakva je to biljka “cvet leš”?

16/05/2018 12:56

Kakva je to biljka “cvet leš”?

Ovaj neobičan cvet niče u sumatranskoj šumi Indonezije. U pitanju je retka vrsta titan arum ili Amorphophallus Titanum, poznatiji pod nazivom “cvet leš” Ali zašto je ovaj cvet zaslužio takav nadimak?

“Cvet leš”, poneo je ovaj nadimak, zbog specifičnog “mirisa”. Naime, miris koji pušta ova biljka, toliko je naprijatan, da opravdava sam naziv.

Neprijatan miris

Miris, zbog kojeg je ovaj cvet najpoznatiji, podseća na miris trulog mesa. Ovaj miris privlači oprašivače kao što su razne vrste insekata- buba balegar, muve i pčele. Onog momenta kad insekt sleti na cvet, polaže svoja jaja na njega, a zatim odleće, šiteći polen širom šume.

Titan arum je biljka imitator. Ona ustvari imitira omiljna mesta oprašivač, kako bi se i sama, zahvaljujući njima, proširila.

Italijanski botaničar i istraživač koji je otkrio “cvet leš”, Odoard Bekari pisao je o titan arumu kao o biljci ljudožderki, međutim ona nije čak ni mesožderka. Veruje se da je proces oprašivanja, kao i neprijatan miris cveta, zbunio ovog istraživača.

Razlog zbog kog biljka ima tako neprijatan miris je postojanje hemikalija na bazi sumpora, čiji miris podseća na miris trulih jaja. Veruje se da su uključena i jedinjenja koja se mogu naći u trulom mesu.

Širenje ove “neprijatne arome” kroz područje šume, omogućava joj velika količina toplote koju proizvodi.

Botaničari navode da nije u pitanju cvet, već cvast ili skup muških i ženskih cvetova.

Period cvetanja

Biljku karakteriše i period cvetanja, koji može da traje godinama. Još nije ustanovljen tačan vremenski period cvetanja, ali je poznato da biljka mora skupiti određenu količinu energije. Period skupljanja energije može potrajati od jedne godine do 40 godina.

Do sada je ustanovljeno da biljka raste jako brzo i do 15 centimetara u toku dana, a nakon što procveta, ciklus cvetanja može trajati i do 30 sati, nakon čega ponovo sledi duži period, od par godina, na ponovno cvetanje biljke.

Lokalci su ovaj cvet nazivali “Bunga Bungkai” ili “cvet mrtvih”.

16/05/2018 12:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments