Prvi put u istoriji: Erupcija vulkana u Papua Novoj Gvineji

09/01/2018 10:07

Prvi put u istoriji: Erupcija vulkana u Papua Novoj Gvineji

Vulkan na jednom od ostrva na Papua Novoj Gvineji se probudio i eruptirao, prvi put u istoriji.

Prilikom erupcije, vulkan na ostrvu Kadovar izbacio je oblak pepela u visinu od 2.133 metara. Trenutno, postoji sumnja da bi eksplozija mogla da izazove lavine te cunamije i na okolnim ostrvima. Kako prenose svetski mediji, 600 stanovnika, koliko broji Kadovar, uspešno je evakuisano, i niko nije povređen.

Sam pepeo se prenosi vetrovima severo-zapadno i na desetine kilometara od vulkana, a ostrvo je pre četiri dana bilo prekriveno pepelom 60 procenata. Samo ostrvo leži na “vatrenom prstenu” koji se prostire preko Tihog okeana, gde se inače i nalazi većina aktivnih vulkana.

Vulkan na Kadovaru smatran je uspavanim, jer ne postoji pisani dokaz da je ikada ranije imao erupcije. Ipak, samo ostrvo imalo je prilike da se susretne sa svim posledicama aktivnih vulkana. U 17. veku, u dnevniku engleskog istraživača Vilijama Dampijera, opisana su vulkanska erupcija i “ostrva u plamenu” u severnom delu Papua Nove Gvineje, a znakovi dima zabeleženi su i 1976. te 1981. godine. Međutim, niti jedan od ovih zapisa ne dokazuje da je u pitanju bio ovaj vulkan.

Takođe, istraživači kažu da je, budući da nema informacija o prethodnim erupcijama, veoma teško predvideti vulkansku aktivnost.

Foto: Samarićanska avijacija

09/01/2018 10:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments