Najpoznatiji mitovi o lečenju koji zapravo mogu da uzrokuju veliku bol

12/02/2018 10:29

Najpoznatiji mitovi o lečenju koji zapravo mogu da uzrokuju veliku bol

Brojni mitovi u koje smo verovali decenijama, zahvaljujući nauci i medicini, pokazali su se potpuno netačni, na sreću onih koji ih nisu ni isprobali. U nastavku saznajte koja to “medicinska” brza rešenja zapravo mogu da nam ugroze zdravlje.

Ravno je nemogućem da nešto sa ovog spiska uradimo, a da ne osetimo ogroman bol ili da pak ne ugrozimo svoje zdravlje. Saznajte o čemu se radi.

Zmija i otrov

Sigurno ste na filmovima mnogo puta videli da čovek, nakon što ga ujede zmija, isisa otrov i tako spreči trovanje. Ovo je zapravo veoma loša ideja. Otvaranje rane na bilo koji način uzrokuje veću bol, dovodi do ubrzanog srčanog ritma žrtve što dalje uzrokuje veću apsorpciju otrova u krvotok. Isisavanje otrova dovodi do oštećenja nerava i krvnih sudova. Jedino rešenje jeste odlazak u bolnicu i antiotrov.

Kauterizacija

Sagorevanje rane u cilju sprečavanja krvarenja uglavnom smo gledali u akcionim filmovima. Iako ovo zaista zaustavlja krvarenje, pored toga što je bolno, dovodi do infekcije rane što može da se pogorša vremenom i dovede do dodatnih zdravstvenih problema.

Ujed meduze i urin

Ukoliko vam se ikada desilo da vas “ožari” meduza, znate da ta bol nije nimalo prijatna i naivna. Iako smo dosad slušali da će bol i peckanje umanjiti urin, zapravo ne postoji dokaz da ovo može da pomogne. Studija je pokazala da će u ovome pre pomoći toplo sirće, a da urin, ukoliko ima puno soli, može urokovati samo još veću bol.

Urin nije sterilan

Ovo nije čest medicinski mit, ali postoji savet da, ukoliko se nađemo izgubljeni na primer u pustinji i nemamo vode, možemo da popijemo sopstveni urin jer je sterilan. Ipak, ovo nije tačno, jer se u urinu nalaze bakterije koje nam svakako ne trebaju, a uz to, urin je prepun soli, koji može da dovede do još veće dehidratacije.

12/02/2018 10:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments