Najviše Božićno drvo na svetu!

05/01/2021 10:53

Najviše Božićno drvo na svetu!

Ljudi su skloni preterivanju, no novgodišnje „preterivanja“ neko smatra i prazničnim duhom. Tako se već godinama gradovi sveta takmiče u okićenosti, blještavilu i raskoši sa kojom dočekuju novogodišnje praznike, a najatraktivnija je takmičenje u veličini i visini Božićne jelke i broju lampica koje osvetljavaju ove divove.

Rekord u najvišem Božićnom drvu drži Šri Lanka još od 2016. godine sa svojim „drvcetom“ postavljenim u centru glavnog grada Kolumba koje je bilo visine 57 metara, koje je za dva metra prestiglo Božićno drvo Ginisovca iz 2015. godine iz kineske pokrajine Guangdžou.

Ovo drvce je obasjalo 600 000 lampica i ukrasio ga je Deda Mraz visok 6 metara sa sankama dužine 12 metara. Tako su ovo „drvce“ i kordinator postavljanja istog Mangali Gunasekeri zvanično ušli u Ginisovu knjigu rekorda. Doduše plan Gunasekera je bio drvo od 100 metara ali to na kraju nije bilo izvodljivo. 

Projekat je bio vredan  oko 200 000 dolara i u početku je naišao na otpor Katoličke Crkve koja je mislila da toliki novac može otići na neke humanije projekte. Kako je tadašnji premijer intervenisao, misleći da je ovaj projekat veoma važan za Šri Lanku, nadbiskup Kolomba je dao blagoslov i drvo je postavljeno. Drvo je naravno veštačko.

Još jedan rekord drži i najviše plutajuće Božićno drvo. Ono je visoko čak 85 metara i zaplovilo je vodama Rio De Ženeira u Brazilu za Božić još 2007. godine. Drvce je pušteno kao simbol tradicionalnog događaja u laguni Lagoa Rodrigo de Freitas, koji se održava svake godine.

Najveće Božićno drvce na svetu od lampica svake godine zasvetli na obroncima Monte Ingina, sa pogledom na srednjevekovni gradić Gubio u regiji Umbrija koja se nalazi u srednjoj Italiji. U znak obeležavanja zimske svečane sezone, prekrasni grad osvetljava svoje čarobno drvce sa više od 700 lampica.

05/01/2021 10:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments